Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Turki Minta Bukti Wartawan...

PRESIDEN Turki, Recep Tayyip Erdogan mencabar Arab Saudi agar membuktikan wartawan yang hilang...

Polis Tahan 7 Suspek...

TAWAU - Polis dapat mengesan dan menahan tujuh suspek dipercayai terlibat dalam kes...

PM Umum Kelonggaran Tambahan...

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersedia memberi lebih banyak kelonggaran bagi membolehkan rakyat melaksanakan...

Lebih Peruntukan Untuk Tabung...

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mendapatkan peruntukan tambahan...

Jokowi Perkenal Kabinet Baru Indonesia

JAKARTA – Presiden Indonesia yang baharu, Joko Widodo memperkenalkan Kabinetnya semalam termasuk menteri luar wanita pertama di negara itu selepas berlaku kelewatan disebabkan beberapa calon ditolak oleh pihak berkuasa antirasuah.

Portfolio utama termasuk Retno Marsudi sebagai Menteri Luar, Bambang Brodjonegoro sebagai Menteri Kewangan dan Sofyan Djalil yang dipilih untuk memegang jawatan Menteri Kanan Ekonomi.

Kabinet Joko yang lebih popular dengan panggilan Jokowi disertai oleh lapan wanita sekali gus lebih ramai berbanding pelantikan sebelum ini.

Kabinet 34 anggota itu pada dasarnya disertai golongan profesional dan ahli politik susulan ikrar Jokowi untuk mengimbangi antara melantik individu terbaik dalam bidang masing-masing dan tekanan supaya memberikan ganjaran kepada parti politik yang menyokongnya pada pilihan raya Julai lalu.

Barisan menteri berkenaan bertanggungjawab membantu Jokowi melakukan pembaharuan yang diperlukan untuk meningkatkan ekonomi Indonesia di samping membantu golongan paling miskin di negara itu.


Pengumuman rasmi mengenainya dijangka dibuat seawal Selasa lalu, sehari selepas Jokowi mengangkat sumpah sebagai Presiden Indonesia tetapi beliau sebaliknya memilih untuk meminta Suruhanjaya Membasmi Rasuah (KPK) supaya menyaring senarai calon Kabinet baharu tersebut.

“Kami mahu pemimpin yang dipilih bersih (daripada rasuah), justeru, kami merujuk kepada KPK,” kata Widodo.

Presiden baharu Indonesia itu cuba mengelak kesilapan yang dilakukan pemimpin sebelum ini, Susilo Bambang Yudhoyono yang pentadbirannya dicemari banyak skandal rasuah sekali gus mencemarkan nama pemerintah. – AFP

 

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori