Siapakah Hero Aeroangkasa Malaysia?

MALAYSIA antara muka hadapan dalam bidang aeroangkasa di rantau Asia Tenggara ini. Perkara ini dibuktikan lagi dengan jangkaan peningkatan industri ini sebanyak tujuh peratus berbanding tahun lepas.

Ini seiring dengan pelancaran Pelan Induk Aeroangkasa Kedua 2030. Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan satu-satunya negara yang mempunyai pasukan yang terlibat dalam Google Lunar XPrize di rantau Asia Tenggara ini. Nama kumpulan ini ‘Independence-X’ diketuai Izmir Yamin, graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Izmir Yamin memulakan projek aeroangkasa ini sejak tahun 2003 dan menubuhkan syarikat Independence-X Aerospace (IDXA) pada 2013. Mereka berusaha menaikkan nama negara dalam bidang aeroangkasa dan pelbagai usaha dilakukan sejak penubuhan syarikat IDXA ini.

Pasukan Izmir terus menaikkan nama Malaysia di mata dunia dengan penglibatan mereka dalam Google Lunar XPrize yang menjadi satu-satunya pasukan di rantau Asia Tenggara.

Antara usaha yang dilakukan ialah projek pembangunan modul roket dan sistem penujah dengan kos-efektif untuk masa hadapan.

Berikut senarai projek yang sedang usahakan untuk mengejar misi melihat roket Malaysia ke bulan;

1) Dedicated Nano Launch Vehicle [DNLV]
2) Google Lunar X Prize Lunar Craft Module and System
3) Microgravity Experiment Re-entry Capsule [MERCAP]
4) Ground station satellite communication dish
5) Station Keeping and Orbital Transfer Propulsion System

Kebanyakkan projek ini diusahakan dengan dana persendirian dan turut mendapat perhatian dari National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Jadi jelaslah, usaha yang dilakukan pasukan Izmir bukanlah calang-calang kerana mendapat perhatian NASA, agensi tersohor dunia.

Projek roket DNLV merupakan kesinambungan dari teknologi Soyuz yang telah lama digunakan dalam industri pembinaan roket.

Pencapaian ini satu perkara penting kerana dijangkakan bahawa dalam masa 50 tahun lagi, industri pelancongan angkasa bukan lagi omong kosong dan bakal menjadi perniagaan yang berdaya maju.

Malahan, terdapat beberapa syarikat gergasi dunia melihat peluang dalam aktiviti perlombongan di angkasa yang menjadikan industri aeroangkasa ini sangat berdaya maju untuk diterokai.

Justeru, pelancaran Pelan Induk Aeroangkasa Kedua 2030 dan perjuangan pasukan Independence-X ini mampu menjadikan negara Malaysia sebagai pemain utama dalam industri ini.

Pasukan Independence-X juga turut berusaha untuk menyediakan peluang pekerjaan untuk golongan muda.

Jangan pula nanti anak muda merungut soal ketiadaan kerja. Contohilah Izmir dan pasukannya yang berusaha untuk menaikkan nama Malaysia di mata dunia. Ia didorong semangat cinta negara yang hebat di dalam diri.

Perjuangan dan pengorbanan untuk negara bukan sekadar menghunus senjata, sebaliknya berusaha membawa nama Malaysia ke mata dunia dengan cara yang membanggakan. – MYNEWSHUB.CC

#LaskarMalaya