• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 16, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Bayi Berusia 10 Hari Maut Lepas Makan Pengat Pisang

oleh AK-47
22/03/2018
dalam Gaya Hidup, Utama & Sensasi
0
Share on FacebookShare on Twitter

TRAGIS… Kenaifan seorang warga emas menyebabkan cucunya yang baru sahaja berusia 10 hari, meninggal dunia selepas disuap dengan bubur pisang.

Lapor portal Tribunnews, kejadian menyayat hati itu dikongsikan oleh Lia Imelda Siregar melalui laman Facebook dan ia dipercayai berlaku pada November tahun lalu di Kuala Simpang, Indonesia.

“Ini semua pengajaran buat kita semua. Dulu mungkin bayi baru lahir boleh diberi makan bubur pisang kerana pisangnya masih bersih dan bebas dari racun serangga,” tulisnya

Difahamkan, bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan itu baru saja berusia 10 hari, tetapi telah disuap dengan bubur pisang oleh neneknya meskipun telah dilarang berbuat demikian.

Akibatnya, berlaku pendarahan dari hidung, mulut dan duburnya menyebabkan keluarga itu panik, lalu menghantar mangsa ke hospital.

“Si dedek (bayi) menangis saja. Jadi, saya buatkan bubur pisang untuk dia. Dulu anak-anak saya semua diberi makan bubur ini dan tiada apa-apa masalah yang berlaku.

“Tetapi bila diberi pada cucu, darah keluar dari hidung, mulut dan duburnya. Saya benar-benar menyesal dengan apa yang saya lakukan.

“Walaupun saya telah diberi amaran oleh bidan sebelum ini, saya degil dan tidak mempedulikan nasihat mereka,” kata warga emas itu dengan nada kesal meratapi kematian cucu pertamanya.

Difahamkan, bayi malang berkenaan sewaktu dilahirkan beratnya 1.8 kilogram (kg) namun selepas 10 hari, beranya menurun sehingga 1.3 kg.

Lia menasihatkan ibu bapa dan penjaga tidak mengulangi kesilapan warga emas berkenaan dan haruslah diketahui bahawa bayi berusia enam bulan ke bawah tidak digalakkan diberi makan makanan pejal kerana usus mereka masih belum mampu menghadam makanan pejal.

“Jangan beri bayi makan makanan pejal. Kasihan anak kecil ini menderita darah keluar dari hidung, mulut dan duburnya sehingga hilang nyawa akibat kecuaian neneknya sendiri.

“Usus bayi tidak kuat seperti usus orang dewasa. Tolong jangan beri makanan pejal kepada bayi,” tulisnya. – MYNEWSHUB.CC

Tags: bayiIndonesia
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Indonesia Pertimbang Benarkan Tentera AS Guna Ruang Udaranya

Indonesia Pertimbang Benarkan Tentera AS Guna Ruang Udaranya

13/04/2026
0

Oleh Mynewshub JAKARTA – Indonesia kini sedang mempertimbangkan cadangan untuk membenarkan tentera Amerika Syarikat (AS) menggunakan ruang udaranya. Menurut laporan...

LUBNAN: Prajurit Indonesia Gugur Ketika Mengerjakan Solat Isyak

LUBNAN: Prajurit Indonesia Gugur Ketika Mengerjakan Solat Isyak

03/04/2026
0

LUBNAN – Suasana pilu menyelubungi Indonesia apabila seorang anggota tenteranya gugur ketika sedang menunaikan solat dalam misi keamanan di bumi...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd