KUALA LUMPUR – Jawatankuasa ASEAN di Santiago (ACS) yang dipengerusikan Duta Malaysia Datuk Dr Mohamad Rameez Yahaya menganjurkan majlis sambutan ulang tahun ke-50 ASEAN di perkarangan kedutaan Malaysia di Santiago pada Selasa.
Yang turut hadir Pemangku Menteri Luar Chile, Edgardo Riveros Marin, Timbalan Menteri Perdagangan Chile, Paulina Nazal, Datuk Bandar Graneros, Don Claudio Segovia, ibu Presiden Bachelet, Angela Jeria, para duta, ahli perniagaan dan senator.
Mohamad Rameez dalam ucapan aluannya menyebut kepentingan ASEAN kepada Chile dan mengucapkan tahniah kepada Chile kerana menerima Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama ASEAN.
Majlis diserikan dengan persembahan tarian daripada Thailand dan Indonesia selain pertunjukan kompang dan silat daripada Malaysia, disusuli acara menaikkan bendera oleh lima duta ASEAN dengan disaksikan Riveros.
Acara memotong kek turut diadakan sebelum lebih 150 orang tetamu dijamu dengan masakan Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam dan Filipina. -BERNAMA

