IPOH – Jumlah mangsa banjir di Perak meningkat kepada 88 orang di dua pusat pemindahan sementara pagi ini berbanding 74 malam tadi, menurut Jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Perak.
Menurutnya, seramai 38 penduduk melibatkan sembilan keluarga dari Kampung Pengkalan Ara dekat Sungai Manik yang terjejas banjir berada di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Ara.
Selain itu, 50 penduduk daripada 13 keluarga dari Kampung Padang Serai dipindahkan di Sekolah Rendah Agama Rakyat Kampung Padang Serai.
Katanya paras air banjir di Kampung Padang Serai ketika ini antara 0.5 meter hingga 1.4 meter dan keadaan cuaca mendung manakala di Kampung Pengkalan Ara pula, paras air setinggi 1 meter dan cuaca juga mendung.
“Banjir yang berlaku di kedua-dua kawasan berikutan hujan berterusan yang menyebabkan air bertakung,” katanya, dan menambah, sistem perparitan di kawasan tersebut perlu ditambah baik. – BERNAMA

