• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Saturday, August 22, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Visual Putin Sarungkan Jaket Ke Isteri Xi Jinping Jadi Viral

oleh AK-47
13/11/2014
dalam Politik
0
Share on FacebookShare on Twitter

Visual Presiden Russia Vladimir Putin meletakkan memakaikan jaket kepada isteri Presiden China Xi Jinping telah mencetuskan ketegangan dalam media sosial di China sehingga memaksa kerajaan China mengeluarkan maklumat berkaitan kejadian itu dari internet.

Ketika ini, seramai 21 pemimpin dunia Asia-Pasifik sedang berkumpul di Beijing China untuk menghadiri Sidang Kemuncak Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) yang dijadual berlangsung sehingga hari ini.

Semalam, dalam satu majlis berkaitan APEC di perkarangan bangunan ikon sempena Sukan Olimpik, Beijing 2008 Water Cube, kerusi Putin disusun untuk duduk di sebelah isteri Xi, Peng Liyuan yang duduk di sebelah suaminya.

Insiden berlaku apabila Xi sedang berbual dengan Presiden Amerika Syarikat Barrack Obama di sebelah kanannya tidak menyedari ketika itu Putin menyarungkan jaketnya kepada Peng.

Memetik laporan foreignpolicy.com, berkemungkinan Peng membuat dialog biasa seorang wanita yang kesejukan seperti “Terasa sejuk pula di sini” sehingga membuatkan Putin bangun dan menyarungkan jaket tebal berkenaan.

Peng senyum, mengucapkan terima kasih dan kemudian mengantikan jaketnya dengan sehelai jaket diberikan pembantu di belakangnya.

Kejadian itu dirakam keseluruhan oleh stesen televisyen China, CCTV dan pengulas difahamkan bercerita mengenai kejadian berkenaan.

Beberapa agensi besar berita di China seperti Sina dan Phoenix Media segera memuatnaik insiden berkenaan yang kemudiannya menjadi viral dalam sekelip mata di laman sosial.

Pengguna aplikasi Weibo, Twitter versi China turut memetik insiden itu dengan mengatakan “Putin memberikan Peng Liyuan jaket miliknya,”.

Ketika itulah kerajaan China bertindak menapis insiden itu dan memadamnya semua dari laman sosial dalam masa hanya beberapa jam.

Visual itu turut dipadamkan di laman web berita di China.

Kerajaan China sebenarnya sentiasa mahu memperlihatkan imej yang baik di mata dunia khususnya ketika menjadi tuan rumah sidang kemuncak APEC.

Selain itu, China juga mengawal media dan agensi berita mereka khususnya dalam melindungi reputasi pemimpin kerajaan dan nama-nama pemimpin tinggi China merupakan antara yang sering dilindungi maklumat atau bahan mengenai mereka dari dikeluarkan di internet. – MYNEWSHUB.CC

Oleh : IBNU K 

Tags: APECpolitikRusia
Share196Tweet123SendShare

Related Posts

Kerjasama UMNO PAS Stabilkan Politik Negara – Asyraf Wajdi

Kerjasama UMNO PAS Stabilkan Politik Negara – Asyraf Wajdi

07/08/2026
0

PASIR PUTEH - Semua pihak diminta tidak berasa khuatir dengan isu perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak tertentu membabitkan kerjasama...

Politik ‘Penyatuan Ummah’ Tidak Akan Berjaya, Pasti Gagal – Amirudin Shari

Politik ‘Penyatuan Ummah’ Tidak Akan Berjaya, Pasti Gagal – Amirudin Shari

24/07/2026
0

SEREMBAN - Pengarah Pilihan Raya Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Amirudin Shari yakin politik ‘penyatuan ummah’ yang sedang cuba digerakkan...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd