SEREMBAN – Setiausaha Agung MCA, Datuk Chong Sin Woon berkata, keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan memberi petanda positif kepada usaha parti itu membina semula kekuatan.
Menurut beliau, kemenangan yang diraih merupakan satu permulaan yang baik selepas kali terakhir MCA mempunyai kerusi DUN di Negeri Sembilan pada tahun 2008.
“Ini satu permulaan yang baik. Kita dah lama sangat tak ada kerusi di Negeri Sembilan, yang terakhir pun pada 2008. Memang jauh, jadi ini satu ‘good comeback’,” katanya ketika dihubungi Mynewshub hari ini.
Beliau berkata, sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri, MCA kini mempunyai platform untuk bekerja lebih keras bagi mendapatkan semula sokongan rakyat.
“Bila kita dah jadi sebahagian daripada kerajaan, maka kita ada pentas dan patut berusaha. Kita perlu melipatgandakan usaha untuk mendapatkan sokongan rakyat,” katanya.
Mengulas mengenai sokongan pengundi Cina, Chong berkata, beliau masih belum meneliti semua saluran mengundi, namun percaya MCA menerima sebahagian sokongan daripada kaum itu.
Beliau turut berpandangan kemenangan tersebut juga didorong oleh sokongan kukuh pengundi Melayu.
“Dengan persefahaman (BN-PN) itu memang solid. Sekali lagi, kita belum dapat setiap saluran, tetapi nampaknya kemenangan itu memang mendapat sokongan majoriti,” katanya.
Dalam pada itu, Chong berkata, MCA akan meneruskan usaha memperkukuhkan parti selepas melihat terdapat perkembangan positif sejak PRN Johor.
“Kita akan terus berusaha sebab nampaknya kita mendapat momentum dari Johor sampai Negeri Sembilan.
“Kita berharap dapat kekal di Melaka dan seterusnya, perlahan-lahan tetapi secara konsisten membina semula kekuatan kita serta mendapatkan keyakinan rakyat pelbagai kaum,” katanya. – MYNEWSHUB


