KUALA LUMPUR – Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir menegaskan adalah menjadi kewajipan kerajaan membantu golongan nelayan yang memerlukan.
Menurut beliau, bantuan perlu diberikan kepada keluarga nelayan yang berdepan dengan kesusahan hidup tanpa mengira parti politik yang mereka sokong.
“Jangan kita kira apa parti politik dia sokong. Jika ada keluarga mereka yang hidup dalam kesusahan, sehingga tidak cukup makan, dosa kalau kita tak bantu,” katanya menerusi satu hantaran di media sosial hari ini.
Terdahulu, Zambry yang juga anak jati Pulau Pangkor dan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor berkata, hidup nelayan mencabar kerana sering berdepan dengan ombak dan taufan.
Justeru, katanya, jabatan, agensi dan persatuan nelayan perlu memainkan peranan peranan membantu dan membela kebajikan mereka.
“Selesaikan setiap masalah yang dihadapi dari isu lesen hinggalah isu minyak. Biarpun kita dikecam, biarpun ada yang tak suka, yang penting kita terus bekerja dan berkhidmat untuk rakyat,” katanya. – MYNEWSHUB
Sumber Info/Foto: Akaun Media Sosial Zambry Abd. Kadir


