Oleh Mynewshub
KUALA LUMPUR – Ketua Pemuda UMNO, Dr. Muhamad Akmal Saleh, mempersoalkan sekatan yang dikenakan terhadap laman Facebook milik pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung.
Dalam satu kenyataan, beliau menyifatkan tindakan tersebut sebagai menimbulkan tanda tanya mengenai prinsip kebebasan bersuara yang sering dilaungkan sebelum ini.
“Apa cerita ni? Adakah ini dinamakan sebagai kebebasan bersuara? Yang dikenakan sekatan kepada satu pihak sahaja, sedangkan pihak yang lain tidak dikenakan sekatan apa-apa,” katanya semalam.
Menurut Akmal, situasi berkenaan bercanggah dengan pendirian terdahulu sesetengah pihak ketika berada di blok pembangkang.
“Dulu masa jadi pembangkang bukan main lagi bercakap tentang kebebasan bersuara, hari ini dah lain pula cerita,” ujarnya.
Sementara itu, Firdaus Wong mendakwa laman Facebook beliau yang mempunyai lebih 600,000 pengikut telah disekat daripada akses pengguna di Malaysia.
Beliau mendakwa sekatan tersebut dibuat atas arahan tertentu dan telah mengarahkan peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang.
Firdaus turut mendakwa beliau tidak pernah menerima sebarang notis dakwaan pelanggaran peraturan terhadap mana-mana kandungannya sebelum ini.
Beliau meminta orang ramai untuk mengikuti perkembangan terkini darinya melalui akaun media sosial lain miliknya sementara isu sekatan tersebut ditangani. – MYNEWSHUB


