Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Jutawan Muslim Sumbang Semua...

RAMAI yang tidak mengenali Ali Banat, seorang pemuda Islam yang berasal dari Sydney,...

Jenama Harumanis Jadi Hak...

PADANG BESAR - Ikon Perlis, mempelam 'Harumanis' secara rasmi disahkan sebagai hak milik...

Laluan Alternatif Dari N.Sembilan...

SEREMBAN - Dua laluan alternatif disediakan untuk pengguna jalan raya yang ingin pulang...

Pembangunan Atas Bukit Diluluskan...

KUALA LUMPUR - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menerima 30 permohonan pembangunan...

Kanak-kanak Malaysia Tidak Cukup Belajar Di Sekolah – Laporan Bank Dunia

KUALA LUMPUR – Laporan baharu Bank Dunia bertajuk ‘Bending Bamboo Shoots: Strengthening Foundation Skills’ memberi gambaran membimbangkan tentang sistem pendidikan Malaysia.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Walaupun perbelanjaan yang besar diperuntukkan dalam pendidikan iaitu 3.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negar Kasar (KDNK) namun pembelajaran pelajar masih ketinggalan berbanding jangkaan.

Hanya 58 peratus pelajar di Malaysia didapati mahir membaca menjelang akhir Darjah 5, jauh lebih teruk daripada rakan serantau (34 peratus berjuang dalam ekonomi yang serupa).

Berbanding dengan Vietnam, sebuah negara dengan sumber yang lebih rendah, menunjukkan hasil yang lebih kukuh.

Laporan itu menyerlahkan ketidakcekapan yang membimbangkan dengan pelajar Malaysia menghabiskan purata 12.5 tahun di sekolah tetapi pembelajaran bersamaan dengan hanya 8.9 tahun.

Sebaliknya, pelajar Vietnam mencapai 10.7 tahun pembelajaran dalam jangka masa yang sama.


Laporan itu mengenal pasti beberapa punca antaranya akses terhad kepada pendidikan awal kanak-kanak yang berkualiti, kesediaan guru, dan kekurangan sistem penjejakan prestasi yang mantap.

Walaupun pendaftaran prasekolah telah meningkat, cabaran kekal terhadap ketersediaan terhad, kesedaran rendah dan isu kemampuan untuk sesetengah keluarga.

Bank Dunia mencadangkan penyelesaian untuk menangani kebimbangan ini termasuk memperluaskan akses dan kualiti pendidikan prasekolah, melaksanakan penilaian pembelajaran dan menyediakan pembangunan profesional berterusan untuk guru berdasarkan amalan terbaik antarabangsa.

Laporan ini berfungsi sebagai seruan untuk Malaysia menangani isu sistemik dan memastikan perbelanjaan pendidikan diterjemahkan kepada penambahbaikan yang ketara untuk semua pelajar.

SinarHarian-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori