Wednesday, April 24, 2024

Creating liberating content

Mangsa Banjir Di Kedah...

SUNGAI PETANI - Jumlah mangsa banjir di lima pusat pemindahan di tiga daerah...

Pemuda Hilang Sejak 2...

KUALA TERENGGANU - Seorang pemuda yang dilaporkan hilang kira-kira dua minggu lepas di...

Minat Anggota Keluarga Kepada...

IPOH - Minat seluruh anggota keluarga kepada ping pong menjadi faktor utama mendorong...

Ekspatriat Boleh `Overstay’ Sehingga...

KUALA LUMPUR - Bakat-bakat asing yang berkerja di negara ini diberi moratorium atau...

Thailand Alu-alukan Resolusi UNSC Di Gaza

BANGKOK – Thailand mengalu-alukan resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) yang menggesa gencatan senjata segera pada bulan Ramadan di Gaza, menurut kenyataan Kementerian Luar Rabu.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

“Sepanjang bulan Ramadan yang mulia ini, Thailand yakin adalah penting bagi semua pihak yang terlibat untuk mematuhi resolusi ini dalam gesaannya untuk mengurangkan penderitaan manusia dan kepulangan selamat semua tebusan yang tinggal, termasuk warga Thailand.

“Resolusi ini merupakan satu langkah besar ke hadapan, yang Thailand benar-benar berharap akan menetapkan jalan ke arah gencatan senjata yang berkekalan, kembali kepada rundingan dan keamanan yang berkekalan berdasarkan penyelesaian dua negara,” menurut kementerian itu.

UNSC pada Isnin meluluskan resolusi menuntut gencatan senjata di Gaza sempena bulan suci Islam Ramadan, yang bermula pada 11 Mac dan dijangka berakhir pada 9 April.


Sebanyak 14 negara mengundi menyokong resolusi itu, yang dibentangkan oleh 10 ahli majlis yang dipilih, manakala Amerika Syarikat berkecuali daripada mengundi.

Resolusi itu menggesa “gencatan senjata segera sempena Ramadan, dihormati oleh semua pihak yang membawa kepada gencatan senjata yang berkekalan”.

Ia juga menuntut “pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan, serta memastikan akses kemanusiaan untuk menangani keperluan perubatan dan kemanusiaan mereka yang lain”.

Bernama-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori