Sunday, April 21, 2024

Creating liberating content

Doktor Saran Kanak-Kanak Bawah...

NEW YORK : Pesuruhjaya Kesihatan New York yang baharu mencetuskan kemarahan ramai selepas...

Senggarang Lokasi Baharu Terjejas...

BATU PAHAT - Kawasan Senggarang di sini menjadi lokasi baharu terjejas banjir selepas...

Yamaha Lancar Aplikasi, Laman...

KUALA LUMPUR - Bagi menyediakan perkhidmatan lebih baik kepada pelanggannya dan pengguna, Hong...

Jijik Sarung Tangan Dijumpai...

LAMAN Facebook group IRDK (Kelantan) sensasi dengan beberapa foto daripada individu bernama Abiey...

Tokan Dadah Dipenjara 30 Tahun, 24 Sebatan

Tawau : Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 24 sebatan ke atas seorang pemuda atas dua pertuduhan mengedar lebih empat kilogram dadah jenis methamphetamine, dua tahun lalu.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Hakim Datuk Duncan Sikodol membuat keputusan itu terhadap Roderick Raymond Wan, 22, yang mengaku bersalah melakukan perbuatan itu.

Beliau menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun bagi setiap pertuduhan yang dijalankan secara serentak manakala hukuman 24 sebatan berjalan berasingan berkuat kuasa dari tarikh tangkapan iaitu pada 25 Mei 2022.

Mengikut kedua-dua pertuduhan, tertuduh yang berasal dari Sarawak itu, didapati mengedar dadah berbahaya jenis methamphetamine masing-masing seberat 1330.9 gram dan dadah jenis sama seberat 3337.2 gram.

Kesalahan itu dilakukan di dua lokasi berasingan iaitu di hadapan premis di Jalan Stephen Tan dan di bilik sewa sebuah bangunan di Jalan Sedco Light Industrial, Batu 3 Jalan Apas, dekat sini, antara jam lebih kurang 2.10 petang hingga 3.40 petang pada 25 Mei 2022.


Berdasarkan fakta kes, tertuduh ditahan bersama bungkusan plastik teh cina yang disembunyikan dalam peti alat pembesar suara.

Berikutan itu tertuduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati atau penjara seumur hidup, dan hendaklah jika tidak dijatuhkan hukuman mati, dihukum dengan tidak kurang 15 sebatan, jika sabit kesalahan.

Prosiding pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mohd Suhaimi Suriana bersama Timbalan Pendakwa Raya Hurman Hussain manakala tertuduh diwakili peguam Jhassery P Kang dan Jhasseny P. Kang.

-Harian Metro

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori