Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

Keputusan Rayuan Kes Bunuh...

PUTRAJAYA - Mahkamah Persekutuan menetapkan 16 Mac untuk keputusan rayuan akhir oleh empat...

Bekas Ketua Balai IPD...

KUANTAN - Bekas Ketua Balai Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Bera bersama empat...

Serang Guna Parang: 3...

JOHOR BAHRU - Tiga remaja lelaki yang terlibat dalam kes mencederakan seorang peniaga...

KRU Music Jelaskan Isu...

SEBELUM ini terdapat dakwaan mengatakan bahawa bayaran yang diberikan kepada Caliph Buskers selepas...

Politeknik Ungku Omar Dinaik Taraf Sebagai Politeknik APEX

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) akan menaik taraf Politeknik Ungku Omar (PUO) sebagai politeknik Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan (APEX).

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ia merupakan fokus kelima dalam Transformasi Politeknik 2023-2030 untuk membangunkan sebuah politeknik APEX.

“Kesemua politeknik di negara kita mesti mempunyai satu penanda aras yang cemerlang untuk diikuti. Malah, adalah penting untuk ekosistem Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) diperkasa dengan kehadiran satu institut teknologi yang unggul dan berdaya saing.

“Pertama, institusi ini akan menawarkan pelbagai program yang lebih ‘advanced’ dan kompetitif. Kedua, komposisi peringkat pengajian institut teknologi ini akan menyaksikan peningkatan tawaran sehingga 50 peratus program ijazah.

“Kesemua ini disusun ke arah mengembangkan politeknik APEX ini menjadi sebuah institut teknologi,” katanya ketika berucap sempena Majlis Peluncuran Transformasi Politeknik 2023 – 2030 di sini hari ini.


Mengulas lanjut, Mohamed Khaled berkata, KPT menggariskan empat langkah pemantapan kerjasama antara politeknik dengan industri antaranya memanfaatkan Badan Koordinasi TVET Kerajaan-Industri (GITC) sebagai platform khusus yang akan merancakkan hubungan serta kerjasama kerajaan, industri dengan institusi TVET.

Jelasnya lagi, kementerian yakin dengan kekuatan lebih 10 persatuan yang bernaung di bawah GITC, ekosistem TVET negara akan menjadi lebih selari dengan perkembangan industri.

“Setakat ini, lebih daripada 50 persatuan industri mewakili 10,000 syarikat telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan GITC,” katanya.

Kosmo-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori