Monday, March 4, 2024

Creating liberating content

Agong, Permaisuri Ucap Takziah...

KUANTAN - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja...

Pengambilalihan Splash Belum Dimuktamadkan

SHAH ALAM - Pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn. Bhd. (Splash) masih belum...

Microsoft Dilaporkan Akan Menggugurkan...

Sejak pengambilalihan Nokia, Microsoft nampaknya menghadapi krisis identiti di dalam penjenamaan produknya.Namun desas...

Lebih 20,000 kaki Judi...

KUALA LUMPUR - Seramai 20,216 orang kaki judi dan penganjur pusat perjudian secara...

4 Disangka Tertimbus Rupanya Masih Hidup, Lari Dari Lokasi Kejadian Runtuhan

BAYAN LEPAS: Seramai empat pekerja buruh binaan warga Bangladesh yang dikhuatiri tertimbus dalam kejadian runtuhan rasuk di tapak pembinaan sebuah gudang di Batu Maung di sini, didapati masih hidup.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohamed Usuf Jan Mohamad berkata, kesemua mereka memang berada di lokasi ketika kejadian berlaku, namun telah melarikan diri kerana ketakutan.

”Polis dapat mengesan empat pekerja tapak binaan tersebut kira-kira pukul 4 petang tadi di sekitar Bayan Lepas.

“Rakaman percakapan mereka telah diambil, kita kenal pasti melalui kamera yang dirakam di tempat kejadian iaitu pada pukul 9.06 malam sebelum kejadian itu berlaku.

“Mereka memang berada di tempat kejadian tersebut semasa runtuhan berlaku tetapi sempat melarikan diri,

mereka masih hidup cuma lari ketakutan,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, kesemua mereka mungkin melarikan diri kerana ketakutan dan mungkin juga mereka tidak mempunyai permit kerja yang sah.

”Kesemua mereka telah ditahan dan polis akan menjalankan siasatan,” katanya.


Sehubungan itu, tambahnya, operasi mencari dan menyelamat yang dijalankan sejak 10.30 malam semalam telah dihentikan pukul 6.30 petang tadi.

”Kita telah memutuskan setelah kita membuat operasi mencari dan menyelamat ini, kita tidak menjumpai mana-mana mangsa lain di tempat kejadian.

”Jadi mangsa kekal lima orang, tiga meninggal dunia dan dua cedera parah, itu dapatan kita setakat ini,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini polis mengklasifikasi kes itu sebagai mati mengejut, namun siasatan lanjut berkaitan insiden runtuhan akan dijalankan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), DOSH dan sebagainya.

”Dapatan siasatan mereka akan diserah kepasa polis kalau ada elemen tertentu yang mungkin akan klasifikasikan kes sebagai mati mengejut kepada seksyen lain yang sesuai,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang, Penolong Pesuruhjaya Bomba (PPjB), Zulfahmi Sutaji berkata, pihak bomba akan mengurangkan kekuatan anggota di lokasi berkenaan dan pasukan bomba dari balai Bayan Lepas akan berada di lokasi kejadian buat masa ini.

”Mereka akan maklumkan sekiranya ada apa-apa perkara baharu, kita akan terus serah tapak lokasi kepada agensi berkaitan,” katanya.

UtusanOnline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori