Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

FAMA Import Barangan Mentah...

KUALA LANGAT - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) akan mengimport lebih banyak barangan...

18 Peniaga Di Pahang...

KUANTAN - Sebanyak 18 peniaga di Pahang dikenakan kompaun kerana gagal mematuhi peraturan...

Bayi Dilahirkan Tanpa Mata...

South Wales – Meskipun dilahirkan tanpa mata, namun seorang bayi perempuan, Daisy tetap...

Washington Kutuk Pengeboman Di...

WASHINGTON - Rumah Putih mengutuk dua pengeboman nekad di masjid Yaman yang membunuh...

Dewan Rakyat: Program Subsidi Bersasar Dilaksana Sepenuhnya Tahun Depan

KUALA LUMPUR – Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkata, kerajaan menjangkakan Program Subsidi Bersasar akan dapat dilaksana sepenuhnya bermula pada 2024.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Jelasnya, pelaksaan tersebut dijangka selepas Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) dijangka melalui tempoh percubaan mulai November ini, sebelum dibuka kepada orang ramai pada Januari 2024 untuk kegunaan pengesahan maklumat peribadi.

“Selepas PADU diuji dan disahkan, dengan kita mencapai sasaran maklumat isi rumah sudah berada sepenuhnya di dalam sistem, maka itu akan membolehkan kerajaan membuat keputusan bila hendak mulakan subsidi bersasar.

“Kalau kita lihat garis masa itu, PADU sudah diuji dan dibuka kepada orang ramai dalam Januari 2024. Pandangan saya, Program Subsidi Bersasar akan mula dilaksana pada 2024,” katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen selepas selesai pembentangan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) hari ini.


Dalam pada itu, ketika menyentuh kaedah dan mekanisme pelaksanaan katanya, sama ada ia menerusi pindahan tunai, berdasarkan pemberian kad khas atau agihan di pam stesen minyak, semuanya akan diputuskan dari semasa ke semasa.

“Keutamaan kita sekarang maklumat sosioekonomi isi rumah kena lengkap dulu dalam PADU. Itu lebih penting berbanding kita mahu guna kad pengenalan ke, pindahan (kredit) terus ke akaun atau mahu pakai pam. Inilah fokus kita sekarang,” katanya.

Terdahulu pada 15 Mei lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju menubuhkan PADU untuk menggabungkan maklumat sosioekonomi setiap isi rumah di negara ini bagi memperkemas pelaksanaan subsidi bersasar.

-Kosmo Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori