Wednesday, June 26, 2024

Creating liberating content

Peluang Pemandu Teksi Jana...

KUALA LUMPUR - Pemandu teksi yang menggunakan aplikasi mudah alih telefon pintar e-hailing...

Mahathir Disambut Permaidani Merah...

HANOI - Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang memulakan lawatan tiga...

Bantahan Kematian Pelajar Di...

CHILPANCINGO (Mexico) - Rakyat Mexico yang marah dengan pembunuhan beramai-ramai 43 pelajar, semalam...

Australia Belanja A$3 Bilion...

AUSTRALIA memulakan program menyaingi pengaruh ekonomi China di Pasifik dengan bantuan bernilai hingga...

Korea Utara Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik Jarak Dekat

SEOUL: Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik jarak dekat sebagai sebahagian latihan taktikal serangan nuklear yang didorong oleh latihan ketenteraan Amerika Syarikat (AS) dan Korea Selatan.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Pelancaran peluru berpandu yang pertama kali dilaporkan oleh tentera Korea Selatan, dilakukan di tengah-tengah latihan tahunan Ulchi Freedom Shield di Washington dan Seoul, yang tidak disenangi Pyongyang.

“Peluru berpandu balistik taktikal itu ditembak ke arah Laut Timur, juga dikenali sebagai Laut Jepun sebelum tengah malam.”

“Latihan itu bertujuan untuk menghantar mesej yang jelas kepada musuh,” lapor agensi berita Korea Selatan, Yonhap memetik jurucakap tentera Seoul.

Pyongyang menjalankan sejumlah rekod ujian senjata tahun ini.


Korea Utara mengadakan latihan tenteranya pada Selasa sebagai tindak balas kepada latihan AS dan Korea Selatan, di mana pemimpin negara itu Kim Jong Un, melawat pos latihan.

“Latihan itu bertujuan untuk membenarkan semua pegawai pemerintah, kakitangan dan seluruh anggota tentera membuat persiapan penuh untuk berperang,” kata KCNA mengenai latihan itu.

Sementara itu, Ketua Turus Bersama Korea Selatan berkata, tentera di selatan sempadan mengekalkan kesediaan penuh dengan kerjasama erat dengan AS.

Menurut Yonhap, latihan udara gabungan itu melibatkan sekurang-kurangnya satu pengebom strategik B-1B milik AS yang terbang di atas Semenanjung Korea awal Rabu dan jelas menimbulkan kemarahan Pyongyang.

UtusanOnline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori