Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

PPS Tunggal Di Dungun...

KUALA TERENGGANU – Satu-satunya pusat penempatan sementara (PPS) mangsa banjir di Terengganu iaitu...

Askar Maya Kena Pantas...

TANGKAS... Tentera siber UMNO perlu gerak lebih pantas menangkis persepsi negatif yang jurus...

CNY: Hati-Hati Di Jalan...

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak menasihatkan orang ramai yang akan...

Zakar Sebabkan Atlit Lompat...

ATLET lompat bergalah Jepun, Hiroki Ogita mengalami insiden memalukan apabila kemaluannya menjadi penyebab...

Bekas Guru Besar Dipenjara Sehari, Denda RM10,000 Kes Rasuah

SHAH ALAM: Bekas guru besar Sekolah Rendah Agama (SRA) dipenjara sehari dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen, di sini hari ini selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan rasuah berhubung kerja selenggara dan naik taraf bangunan serta infrastruktur sekolah di daerah Petaling dan Kuala Selangor pada 2019.

(Ada rancangan nak melancong…atau ada kawan-kawan dan keluarga nak berbuat demikian…..cek ni kejap….klik sini)

Hakim Datuk Anita Harun menjatuhi hukuman itu selepas tertuduh, Kamaludin Sahlan, 51, menukar pengakuan bersalah terhadap pertuduhan dihadapinya pada Disember tahun lalu.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani tambahan penjara lima bulan penjara sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Tertuduh didakwa meminta 11 peratus daripada seorang lelaki sebagai dorongan serta membantu individu terbabit mendapatkan kerja selenggara dan naik taraf bangunan dan infrastruktur SRA dalam daerah Petaling dan Kuala Selangor.

Dia turut mengaku bersalah menerima RM164,800 menerusi pindahan ke akaun bank miliknya daripada seorang lelaki berusia 53 tahun atas tujuan sama dan semua kesalahan didakwa dilakukan di sebuah premis di Telok Panglima Garang, Kuala Langat dan cawangan bank di Kota Kemuning, Seksyen 31, dekat sini antara Mei 2019 hingga 21 April 2021.


Dia didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta yang sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 bagi setiap pertuduhan, mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Mahkamah turut memerintahkan wang berjumlah RM100,000 dalam akaun bank milik seorang lelaki berkaitan kes itu dilucuthakkan kepada kerajaan Malaysia, selain wang jaminan RM30,000 dikembalikan kepada tertuduh.

Kamaludin dalam rayuan menerusi peguam Mohd Shahrullah Khan Nawab Zadah Khan, menyesal atas kesalahan itu, selain turut hilang kerja, pampasan dan pencen.

Pegawai Pendakwa SPRM, Mohd Aliff Shaharuzaman, pula memohon mahkamah mengambil kira kepentingan awam ketika menjatuhkan hukuman kerana kes rasuah adalah kesalahan serius.

BeritaHarian-

Kategori

Leave a Reply