Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

Nora ‘Panas’ Dengan Wartawan,...

Menerusi ruang hiburan 'Cik Pang' dalam akhbar Metro Ahad semalam, seorang wartawan tak...

“Dia Sering Telefon Waktu...

TUMPAT - Luluh hati isteri apabila suami tercinta tiba-tiba pergi menghadap Ilahi dalam...

Veteran UMNO Desak Batal...

KUALA LUMPUR – Veteran UMNO hari ini mendesak supaya program debat antara calon...

Mangsa Penipuan Cuba Bunuh...

SEBUAH video tular di laman sosial Wechat China memaparkan sekumpulan warga kota negara...

KPT Perlu Rangka Pelan Pembangunan Bakat Warga Kerja – Menteri

PUTRAJAYA — Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) perlu mempunyai pelan pembangunan bakat dan pembinaan kapasiti yang baik bagi meningkatkan kecekapan warga kerjanya selain berkemahiran, profesional dan cemerlang.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pendedahan terhadap ilmu dan perkembangan baharu mesti dijadikan budaya.

“Dalam dunia yang pantas berubah ini, apa yang kita tahu semalam dan hari ini, akan menjadi tidak relevan atau ketinggalan dalam sekelip mata.

“World Economic Forum pada bulan lalu baru sahaja menerbitkan The Future of Jobs Report 2023 yang menyebut bahawa dalam tempoh lima tahun akan datang, kira-kira 41 peratus daripada tenaga kerja yang ada di dalam industri mesti dilatih semua.

“Walau pun laporan tersebut menyebut secara khusus pekerja industri, saya percaya bahawa keperluan tersebut turut terpakai kepada kakitangan kementerian dan sektor awam,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada majlis Apresiasi Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) KPT Tahun 2022, di sini, hari ini.

Majlis itu meraikan 120 orang kakitangan KPT serta sembilan daripadanya menerima Pingat Perkhidmatan Cemerlang, 108 menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan tiga menerima Anugerah Kecemerlangan Perdana yang pertama kali diperkenalkan.


Hadir pada majlis Ketua Setiausaha KPT, Datuk Seri Abdul Razak Jaafar; Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Prof Dr Azlinda Azman dan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, Dr Mohd Zahari Ismail.

Mengulas lanjut, Khaled berkata, perkembangan sektor pendidikan tinggi dan sistem penyampaian secara umumnya, menuntut agar warga KPT menjadi kakitangan yang cakna dan berkebolehan.

Atas dasar itu, beliau menyarankan agar pengurusan KPT memandang serius keperluan untuk sentiasa memberikan latihan terbaik kepada warganya.

Katanya, warga kementerian itu perlu menimba ilmu.

“Latihan atau pembangunan kapasiti ini tidak semestinya dilakukan dengan agensi kerajaan. Tetapi dengan mana-mana sahaja yang berprestasi tinggi.

“Sama ada NGO, sektor korporat, gerakan sivil. Sama ada dari dalam atau luar negara,” katanya.

-Malaysia Gazette

Kategori

Leave a Reply