Wednesday, December 6, 2023

Creating liberating content

‘Anugerah Kampung Boy’ Bakal...

KUALA LUMPUR - Majlis penyampaian 'Anugerah Kampung Boy', anugerah khas bagi mengiktiraf bakat...

PRN: Ramkarpal Singh Auta...

KUCHING - Beginilah padahnya bercakap ikut suka hati hanya untuk memikat pengundi tanpa...

Kotak Hitam Pesawat QZ8501...

KOTAK hitam (perakam data penerbangan) pesawat AirAsia QZ8501 yang terhempas bulan lepas berjaya...

Pantau Kualiti Udara Gunakan...

KUALA LUMPUR – Tentu ramai masih ingat peristiwa jerebu melanda Malaysia dan negara-negara...

KPM Benar Semula Aktiviti Luar Bilik Darjah

Kuala Lumpur : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membenarkan semula aktiviti luar bilik darjah yang ditangguhkan sebelum ini berikutan cuaca panas.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan, Dr Norisah Suhaili berkata semula aktiviti luar dibenarkan dengan memastikan penjagaan kebajikan, kesihatan dan keselamatan murid, guru serta anggota kumpulan pelaksana ketika berhadapan fenomena cuaca panas terjamin.

“Kebenaran ini adalah berpandukan Garis Panduan Pelaksanaan Aktiviti Luar Institusi Pendidikan Bawah KPM Semasa Cuaca Panas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, semua institusi pendidikan di bawah KPM yang melaksanakan aktiviti luar bilik darjah perlu memastikan penyertaan murid adalah secara sukarela dan mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga.

Selain itu, menggalakkan murid memakai pakaian bersesuaian dan berwarna cerah selain menerangkan kepada mereka langkah pencegahan, simptom dan tindakan rawatan.

Kemudahan penyejukan seperti kanopi, ais, tuala basah perlu disediakan di bawah garis panduan berkenaan dan murid digalakkan membawa air minuman dan minum sebelum, semasa dan selepas aktiviti diadakan.


Dalam pada itu, pelaksana juga perlu memantau aktiviti yang boleh mendedahkan murid kepada cuaca panas bagi memastikan kesihatan mereka tidak terjejas selain membenarkan waktu rehat tambahan yang mencukupi.

Sekiranya suhu cuaca melebihi 35°C, semua aktiviti luar yang sedang berlangsung perlu ditangguhkan.

Sebelum ini, pada 5 Mei lalu, semua institusi pendidikan di bawah KPM perlu menangguhkan aktiviti luar membabitkan murid, guru dan pensyarah susulan fenomena cuaca panas.

Larangan itu termasuk aktiviti seperti merentas desa, kawad, sukan, permainan, perkhemahan serta pengajaran dan pembelajaran (PdP) luar bilik darjah.

-Harian Metro

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori