Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

Kedah Catat Penurunan Kes...

ALOR SETAR - Kedah mencatatkan penurunan 8.1 peratus kes demam denggi atau 578...

Nad Zainal Sah Bergelar...

PELAKON drama terkenal, Nad Zainal sah menjadi isteri Muhammad Faliq, 27,  setelah selamat...

Malaysia Utama Kepentingan Ekonomi...

NEW DELHI - Malaysia menitikberatkan pembangunan ekonomi digital dan bioekonomi yang menjadi komponen...

Saudi Larang Lawat Jabal...

RIYADH - Kementerian Umrah dan Haji Arab Saudi dilaporkan mula melarang semua kegiatan...

Tiada Unsur Mistik, Budak Tahu Memandu – Polis

Langkawi: Kanak-kanak berusia enam tahun memandu Toyota Vios milik keluarga sehingga terbabit dalam kemalangan di sini, kelmarin didapati mengetahui cara memandu kenderaan dan mampu menunjukkannya kepada pihak polis ketika siasatan.

Ketua Polis Daerah Langkawi Asisten Komisioner Shariman Ashari berkata, pihaknya menolak dakwaan unsur mistik yang mendorong kanak-kanak itu memandu atau membantu dia memandu.

“Berdasarkan siasatan, didapati kanak-kanak itu juga mengetahui fungsi pedal minyak dan gear automatik, selain memiliki keyakinan dan menunjukkan bagaimana cara untuk turunkan brek tangan.

“Pemeriksaan terhadap rakaman kamera papan pemuka atau dashcam kenderaan menunjukkan pemanduannya tidak stabil, kadang kala memasuki lorong bertentangan dan ada ketika ke kiri dan ke kanan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shariman berkata, kanak-kanak terbabit juga boleh menunjukkan dengan betul cara menghidupkan enjin dan berjaya menghidupkannya apabila diminta pegawai penyiasat.

“Justeru, kita menolak sebarang unsur mistik dalam kes kemalangan ini seperti mana yang didakwa dan ditularkan oleh pihak tertentu menerusi pelbagai medium media sosial.


“Kanak-kanak terbabit dibawa ibu bapa mereka ketika memberi keterangan di Balai Polis Trafik Langkawi, jadi polis telah menemubual awal mereka sebagai sebahagian siasatan,” katanya.

Beliau berkata, dalam proses temubual itu, kanak-kanak lelaki itu mampu menunjukkan cara bagaimana dia memandu pada malam kejadian, memberi penerangan fungsi gear D dan R kepada pegawai penyiasat.

“Malah dia mengaku telah berjaya mengundur kereta terlebih dahulu sebelum memandu keluar rumah pada pada malam kejadian.

“Difahamkan jarak rumah ke kedai yang ingin dituju oleh dua beradik itu adalah lima kilometer (km), tapi separuh jalan mereka kemalangan,” katanya.

Harian Metro

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori