Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

APM Sabah Terima Lima...

KOTA KINABALU - Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Sabah hari ini menerima lima...

“Saya Mahu Dia Jadi...

KUALA LUMPUR - “Alhamdulillah, syukur kepada Allah. Dia dibebaskan dan saya mahu selepas...

Bajet 2018: Berita Gembira...

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beberapa khabar gembira...

PM Saran Penubuhan Pusat...

MELAKA: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini menyarankan penubuhan sebuah...

Anwar Ucap Tahniah Erdogan Dipilih Semula Presiden Turkiye

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada Recep Tayyip Erdogan yang dipilih semula menjadi Presiden ke-13 Turkiye selepas memenangi pilihan raya negara itu.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Dengan pelantikan semula itu, Perdana Menteri berharap Turkiye akan terus berperanan dengan konstruktif sebagai pemain utama dan penting bagi kawasan serantau dan global.

“Malaysia berharap dapat bekerjasama rapat dengan Turkiye bagi meningkatkan lagi hubungan dua hala yang sedia ada,” katanya dalam ucapan melalui Twitter rasmi beliau, hari ini.

Lembaga Pilihan Raya Turkiye mengesahkan Erdogan menang pusingan kedua pilihan raya presiden negara itu, sekali gus melanjutkan pemerintahannya untuk lima tahun lagi.


Dengan 99 peratus undi selesai dikira, lembaga itu mengumumkan kiraan rasmi menunjukkan Erdogan memperoleh 52.14 peratus sokongan, manakala seterunya, Kemal Kilicdaroglu menerima 48.09 peratus undi secara keseluruhan.

Pusingan pengundian pertama pada 14 Mei lalu menyaksikan tiada pihak mendapat 50 peratus undi mutlak pada pilihan raya kali ini yang disifatkan paling signifikan buat Turkiye.

Erdogan menjadi perdana menteri berkenaan pada 2003 sebelum menyusul menjadi presiden pada 2014.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori