• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Tuesday, July 7, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Pertanian Johor Rugi RM35.5 Juta, 4,862 Usahawan Tani Terjejas Akibat Banjir

oleh Mohd Arshad
20/03/2023
dalam Terkini, Utama & Sensasi
0
Pertanian Johor Rugi RM35.5 Juta, 4,862 Usahawan Tani Terjejas Akibat Banjir
Share on FacebookShare on Twitter

ISKANDAR PUTERI: Sektor pertanian di negeri ini mencatat kerugian RM35.5 juta akibat bencana banjir besar yang melanda Johor sepanjang tempoh 28 Februari hingga kini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar Johor, Datuk Zahari Sarip, berkata banjir itu turut dikenal pasti menjejaskan seramai 4,862 usahawan tani di negeri ini.

Katanya, usahawan tani terbabit meliputi pelbagai subsektor tanaman, penternakan, perikanan dan industri asas tani bimbingan jabatan bawah portfolio sektor pertanian

Bagaimanapun, beliau menjelaskan, angka sebenar jumlah kerugian dan usahawan tani terjejas dijangka lebih tinggi susulan banjir masih melanda Batu Pahat dan Muar.

“Setakat ini, sektor pertanian Johor mencatatkan kerugian berjumlah RM35.5 juta dengan 4,862 usahawan tani terjejas. Namun, jumlah sebenar kerugian sektor pertanian dan usahawan tani terjejas hanya akan diketahui selepas banjir di Batu Pahat dan Muar pulih.

“Bagi mempercepatkan pelaksanaan bantuan kepada pengusaha yang terjejas banjir, langkah alternatif telah diambil oleh jabatan dan agensi berkaitan. Ia termasuk membuat bancian awal ke kawasan terjejas banjir untuk mendapatkan anggaran awal kerugian dan juga setelah banjir surut.

“Secara keseluruhan, kerajaan amat mengambil berat nasib mangsa banjir, terutama dalam kalangan pengusaha sektor pertanian.

“Selain mengambil kira kebajikan pengusaha, bantuan diberikan juga penting bagi pelaksanaan semula aktiviti pengeluaran agromakanan untuk menjamin sekuriti makanan negeri,” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor, di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan Nor Rashidah Ramli (BN-Parit Raja) mengenai usaha kerajaan membantu usahawan dalam sektor pertanian dan penternakan yang terjejas akibat banjir baru-baru ini.

Dalam pada itu, Zahari berkata, Kerajaan Johor sudah berbincang dengan agensi berkaitan dan memberi jaminan peruntukan menerusi pelbagai agensi bawah kerajaan negeri akan disalurkan kepada mangsa banjir dalam masa sebulan selepas membuat penilaian serta pengesahan.

Menyentuh dakwaan birokrasi dihadapi usahawan tani pula, beliau berkata, pihaknya maklum akan perkara itu dan sudah mengingatkan jabatan supaya tiada birokrasi serta menjalankan penilaian dengan betul.

“Dua hari lalu, saya mendapat makluman bahawa ada pihak yang mohon lain, dapat barang lain. Yang ini pun saya telah membuat teguran pada jabatan berkaitan. Saya akan mendapatkan maklumat kenapa ia berlaku.

“Contohnya, mereka memerlukan pagar, namun dapat mesin rumput. Ini tidak sepatutnya berlaku. Saya tidak pasti di mana silapnya tetapi saya cuba membantu mereka yang terkesan banjir,” katanya.

BHonline-

Tags: BanjirJohorsektor pertanian
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

PRN Johor: Maszlee Janji Masalah Banjir, Jalan Berlubang Selesai

PRN Johor: Maszlee Janji Masalah Banjir, Jalan Berlubang Selesai

06/07/2026
0

JOHOR BAHRU – Calon pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Dr Maszlee Malik sekali lagi menabur janji kepada pengundi dengan...

PMX Dijemput Lawat 21,412 Unit Rumah Mampu Milik Johor, Harga Serendah RM42,000

PMX Dijemput Lawat 21,412 Unit Rumah Mampu Milik Johor, Harga Serendah RM42,000

06/07/2026
0

JOHOR BAHRU – Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor, menjemput Perdana Menteri, Datuk...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd