Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

UMNO Terus Beri Penjelasan...

PADANG BESAR - UMNO akan terus memberi penjelasan mengenai isu-isu sensitif secara tertutup...

Ekonomi Negara Dijangka Berkembang...

KUALA LUMPUR - Kesan pandemik COVID-19 kepada ekonomi negara hanya bersifat sementara dan...

Rafizi Sahkan, PKR Sokong...

KUALA LUMPUR - Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengumumkan parti itu akan menjalin kerjasama...

Tiada Urus Niaga Hadapan...

KUALA LUMPUR – Kontrak niaga hadapan emas di Bursa Malaysia Derivatives tidak diniagakan...

Vietnam Lantik Presiden Baharu Minggu Ini

HANOI: Vietnam akan menamakan presiden baharu lewat minggu ini susulan pengunduran mengejut Nguyen Xuan Phuc sebagai sebahagian daripada usaha antirasuah.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menurut sumber, Vo Van Thuong, 52, dijangka akan dinamakan sebagai presiden baharu pada mesyuarat luar biasa perhimpunan kebangsaan negara itu pada Khamis.

Pelantikannya dijangka berlangsung semasa tempoh pergolakan politik yang ketara di Vietnam, di mana usaha pembersihan antirasuah dan pertempuran Parti Komunis yang berkuasa telah menyaksikan beberapa menteri dipecat.

Pentadbiran Vietnam dikendalikan oleh parti yang secara rasmi diketuai oleh Setiausaha Agung, Presiden dan Perdana Menteri.

Thuong dilihat rapat dengan Setiausaha Agung, Nguyen Phu Trong, orang paling berkuasa dalam parti dan arkitek kempen antirasuah.


“Jawatankuasa pusat parti akan bermesyuarat pada Rabu, manakala hampir 500 anggota dewan negara akan bermesyuarat pada mesyuarat luar biasa keempatnya pada Khamis,” kata sumber perhimpunan kebangsaan kepada AFP.

“Pastinya Dewan Negara sedang bermesyuarat untuk mengundi jawatan presiden, yang dijadualkan diberikan kepada Vo Van Thuong,” kata sumber kerajaan lain.

Thuong telah berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Jawatankuasa Pemandu Pusat bagi Pencegahan dan Kawalan Rasuah dan Fenomena Negatif sejak 2021.

Beliau juga adalah Ketua Jabatan Propaganda Pusat parti, jawatan yang mempunyai pemahaman yang kuat terhadap kebebasan bersuara dan akhbar.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori