Sample Page Title

KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz hari ini mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Lembaga Pengarah syarikat farmaseutikal AstraZeneca, Leif Johansson yang berkisar mengenai potensi untuk AstraZeneca meluaskan operasi di Malaysia.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Beliau yang menghadiri Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland berkata, AstraZeneca telah menubuhkan hab perkhidmatan perniagaan globalnya di Malaysia bagi menyokong operasi di rantau Asia Pasifik dengan unjuran pelaburan melebihi RM500 juta bagi tempoh lima tahun.

Menurutnya sektor farmaseutikal merupakan antara sektor yang diberikan tumpuan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) kerana ia mempunyai potensi ekonomi signifikan dan manfaat jangka panjang yang mampan.

“Kalau sebelum tahun 2019, ramai yang tidak kenal nama AstraZeneca. Tetapi, selepas COVID-19 melanda, nama AstraZeneca kian popular sebagai pengeluar vaksin,” katanya menerusi hantaran di akaun Instagram beliau hari ini.

AstraZeneca membuka ibu pejabatnya di Malaysia pada Mac 2019 sebagai sebahagian daripada komitmen yang berterusan untuk meningkatkan kemahiran dan pekerjaan bernilai tinggi serta memperkenalkan sains dan inovasi baharu untuk membantu pesakit.


Tengku Zafrul berkata MITI akan sentiasa memudah cara pelaburan berkualiti yang mampu mewujudkan pekerjaan berpendapatan tinggi bagi meningkatkan taraf hidup rakyat Malaysia.

Sebelum ini, beliau berkata misi kementerian pada mesyuarat tahunan WEF bukan sahaja untuk menarik pelaburan ke Malaysia, tetapi juga meneroka peluang perniagaan bagi syarikat tempatan ke peringkat antarabangsa.

Mesyuarat tahunan WEF ke-53 mulai 16 hingga 20 Januari menghimpunkan seramai 2,700 pemimpin mewakili 130 negara, termasuk 52 ketua negara di bandar peranginan Davos, di Pergunungan Alps.

Forum bertemakan ‘Kerjasama Dalam Dunia Terpisah: Menangani Krisis Mendesak, Mengendalikan Cabaran Masa Depan,’ itu dianjurkan di tengah-tengah pelbagai krisis yang telah meningkatkan lagi perpecahan serta pemisahan landskap geopolitik dunia.

Bernama-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...