Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

Kroni Mahathir Bongkar Kisah...

BAGI generasi yang lahir pada 1990-an, kisah jutawan Melayu kelahiran Kedah ini, Tan...

Azwan Ali Sound Azhar...

ADOI makin menjadi-jadi nampaknya selebriti yang terkenal dengan gelaran Diva AA, Azwan Ali...

2 Maut, 5 Selamat...

KUNAK - Dua orang termasuk seorang wanita warga asing maut akibat lemas semasa...

Malaysia Negara Pertama Lancar...

KUALA LUMPUR - Malaysia merupakan negara pertama dipilih untuk pelancaran 'Youth for Education,...

PM Buat Lawatan Rasmi Ke Singapura Esok

Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan mengadakan lawatan rasmi ke Singapura esok (30 Jan) atas jemputan rakan sejawatnya dari Singapura Lee Hsien Loong.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Lawatan ini merupakan lawatan rasmi sulung beliau ke Singapura selepas menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.

Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra) dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa Anwar akan bertemu pemimpin-pemimpin Singapura termasuk Presiden Halimah Yacob dan Perdana Menteri Lee.

Kedua-dua perdana menteri juga akan menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman untuk mempromosikan Kerjasama dalam Data, Keselamatan Siber dan Ekonomi Digital serta dua Kerangka Kerjasama dalam Ekonomi Digital dan Ekonomi Hijau.

Anwar juga akan mengadakan pertemuan dengan diaspora Malaysia di Singapura.

“Lawatan ini mencerminkan hubungan akrab antara Malaysia dan Singapura sebagai jiran rapat serta negara anggota ASEAN, termasuk jalinan antara rakyat yang erat serta hubungan ekonomi yang kukuh.


“Lawatan ini juga akan memberi peluang kepada kedua-dua belah pihak untuk meneroka peluang kerjasama bagi meningkatkan lagi hubungan dua hala dan membincangkan isu serantau serta antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama,” menurut Wisma Putra.

Perdana Menteri akan diiringi isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Rombongan delegasi itu juga disertai Menteri Luar, Zambry Abdul Kadir, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil serta para pegawai kerajaan dari kementerian dan agensi berkaitan.

Premier Sarawak Abang Johari Tun Openg dan Menteri Besar Johor Onn Hafiz Ghazi turut menyertai delegasi itu.

Pada 2022, Singapura merupakan rakan dagangan kedua terbesar Malaysia dan terbesar dalam kalangan negara ASEAN dengan jumlah perdagangan mencatat RM367.53 bilion (US$83.53 bilion) iaitu peningkatan sebanyak 29.4 peratus berbanding nilai yang dicatatkan pada 2021.

-Malaysia Kini

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori