Thursday, February 22, 2024

Creating liberating content

Bajet 2015: 4 Projek...

KUALA LUMPUR - Kementerian Kerja Raya memberi jaminan peruntukan sebanyak RM5.95 bilion menerusi...

Nik Aziz Khuatir DAP...

KUALA LUMPUR - Bekas Mursyidul Am PAS, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik...

5 Pasangan Islam Mohon...

KUALA LUMPUR - Lima permohonan cerai diterima daripada pasangan Islam dalam tempoh satu...

BBC Dikecam Dakwa Jo...

STESEN penyiaran British Broadcasting Corporatioan (BBC) dikecam penduduk Singapura gara-gara tersilap menulis mengatakan...

MITI Kaji Laksana Semula Rundingan FTA Malaysia-EU

DAVOS (Switzerland) – Selepas hampir sedekad sejak rundingan ditangguhkan secara rasminya, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) kini sedang menilai semula perjanjian perdagangan bebas Malaysia-Kesatuan Eropah (EU).

Ikuti Mynewshub: Telegram

“EU berminat untuk menyambung semula rundingan. Kami terbuka. Kami perlu melihat semula perbincangan sebelum ini. Kami sedang membuat semakan dan menilai situasi,” kata Menterinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz apabila ditanya sama ada Malaysia akan melaksanakan semula rundingan mengenai perjanjian perdagangan bebas (FTA).

Apabila proses itu selesai, perkara tersebut akan dibawa ke Kabinet untuk diputuskan sama ada akan disambung semula atau tidak, katanya kepada Bernama pada akhir Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2023 di sini pada Sabtu.

“Oleh itu, semua ini perlu berlaku sebelum Malaysia boleh menyambung semula rundingan dengan EU secara rasminya. Justeru, semua pilihan berkaitan perjanjian tersebut masih terbuka.


“Bagaimanapun, jika ia tidak baik untuk Malaysia, kita tidak akan menandatanganinya,” katanya.

Malaysia dan EU melancarkan perbincangan mengenai FTA pada 2010, tetapi selepas tujuh pusingan rundingan, ia telah ditangguhkan pada 2012.

Malaysia kemudiannya memberi tumpuan kepada Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP), yang telah diratifikasi dan berkuat kuasa pada 29 November 2022.

-Sinar Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori