Sample Page Title

NEW DELHI: Air India didenda AS$37,000 (RM158,581.62) berhubung isu kelemahan pengendalian insiden seorang eksekutif kanan bank dari Amerika Syarikat (AS) yang mabuk dituduh membuang air kecil pada tubuh penumpang wanita.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Lelaki itu didakwa kencing ke atas tubuh wanita berusia 72 tahun yang duduk di kelas perniagaan pada penerbangan 26 November lalu dari New York ke New Delhi.

Direktorat Jeneral Penerbangan Awam India juga mendenda Pengarah Perkhidmatan Dalam Penerbangan Air India sebanyak 300,000 rupee (RM15,878.828) sebagai tambahan kepada penalti tiga juta rupee (AS$37,000) kepada syarikat penerbangan itu.

Juruterbang penerbangan itu juga digantung lesennya selama tiga bulan kerana gagal melaksanakan tugasnya untuk memastikan keselamatan penumpang dan disiplin.

Sewaktu kejadian, suspek, Shankar Mishra, dikatakan diberi kebenaran untuk turun seperti biasa apabila pesawat itu mendarat di India dan tiada tindakan segera diambil.

Wanita itu bagaimanapun mengadu dan selepas cerita itu dilaporkan secara meluas dalam media India, polis bertindak menahan Mishra beberapa minggu kemudian selepas dia menghilangkan diri dan dilaporkan mematikan telefonnya.

Bank AS Wells Fargo turut memecat Mishra daripada tugas sebagai naib presiden operasi Indianya selepas kes itu didakwa amat mengganggu reputasi bank mereka.


Dalam kejadian itu, Air India berdepan kritikan amat teruk dalam kalangan rakyat kerana dikatakan gagal mengendalikan aduan mangsa iaitu wanita tersebut manakala ketua eksekutif syarikat penerbangan itu terpaksa mengeluarkan kenyataan permohonan maaf.

“Air India mengakui bahawa kami boleh mengendalikan perkara ini dengan lebih baik, baik di udara mahupun di darat dan komited untuk mengambil tindakan,” kata Ketua Eksekutif Air India, Campbell Wilson.

Mishra juga ditolak ikat jamin dan peguamnya, Ramesh Gupta, mendakwa, perbicaraan pada minggu lalu, wanita itu yang juga merupakan seorang penari klasik India sebenarnya membuang air kecil pada dirinya sendiri.

Menurut media India, Gupta juga berkata, adalah mustahil untuk Mishra membuang air kecil kepada wanita berkenaan tanpa juga berbuat serupa kepada wanita lain.

Kes itu adalah insiden memalukan terkini yang dilaporkan dalam sektor penerbangan India yang berkembang pesat dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

UtusanOnline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...