Sample Page Title

PUTRAJAYA – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub mengakui bahawa negara sedang berdepan masalah ketiadaan telur di pasaran ketika ini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Katanya, ketiadaan stok itu mencetuskan keresahan kepada rakyat selain merencatkan pertumbuhan ekonomi kerana banyak kegiatan perniagaan memerlukan bahan mentah itu.

“Saya sedar proses pengeluaran telur juga ambil masa enam bulan daripada seekor anak ayam sehingga bertelur berbanding tempoh ayam pedaging yang paling lama pun hanya 42 hari.

“Jadi, saya yakin kepakaran dalam negara yang melibatkan pelbagai agensi awam dan pemain industri tempatan berupaya mencipta inovasi bagi penyelesaian masalah berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan sesi ‘clock in’ di sini tadi.

Selepas mengadakan sesi sidang akhbar, Salahuddin seterusnya bergegas ‘turun padang’ bagi meninjau senario kekurangan bekalan telur di ibu negara.

“Insya-Allah saya memang akan pergi ke sana selepas ini untuk tengok sendiri keadaan isu telur ayam dan cuba dapat maklumat perkembangan sebenar apa berlaku dari lapangan,” katanya.


Terdahulu, beliau bertukar-tukar nota serah tugas dengan penyandang sebelumnya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi yang dilantik sebagai Menteri Kerja Raya.

Isu telur ayam mula ‘panas’ diperkatakan masyarakat semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 apabila banyak kedai runcit dan pasar raya yang melaporkan kehabisan bekalan secara tiba-tiba.

Justeru, beliau memberi jaminan akan meneliti beberapa solusi dicadangkan termasuk isu harga, tempoh kawalan, kaedah subsidi, pengeksportan dan kos produksi terutamanya input ternakan.

“Saya hairan kerana Malaysia merupakan pengeluar telur ayam terbesar di rantau Asia Tenggara dengan sekitar 113 peratus lebih daripada keperluan sara dalam negara.

“Setakat ini, sebanyak 300 ladang ternakan ayam di seluruh negara berupaya dalam memenuhi keperluan permintaan 30 juta biji telur sehari sehingga ada lebihan boleh dieksport,” ujarnya.

-Kosmo Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NAZA TTDI Sambut Ulangtahun Ke-50 Dengan Kempen Memberi Ganjaran Kepada Pembeli

Kuala Lumpur, Selasa, 31 Januari 2023 – NAZA TTDI Sdn Bhd (NAZA TTDI) menandakan...

Akaun Bank Dibekukan, BERSATU Beri Kerjasama Penuh Kepada SPRM

Kuala Lumpur : Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan memberi kerjasama dalam siasatan mengenai...

TMJ Harap Lebih Banyak Stadium Canggih Dibina

PETALING JAYA : Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengharapkan agar...

PH-BN Didakwa Peralat SPRM, Bunuh Kredibiliti BERSATU, PN

KUALA LUMPUR : BERSATU kesal dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) menjadikan...

74 Ahli Parlimen PN Adakan Permukiman Selama Dua Hari

SHAH ALAM - Seramai 74 ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional (PN) mengadakan permukiman selama...

Pasangan Iran Menari Tepi Jalan Dipenjara 10 Tahun

TEHERAN – Sepasang kekasih warga Iran yang berusia dalam lingkungan 20-an dijatuhi hukuman penjara...

Harga Petrol, Diesel Kekal

Kuala Lumpur : Harga runcit petrol RON97 dan RON95, serta diesel tidak berubah bagi...