Friday, April 12, 2024

Creating liberating content

UTM Disenarai Antara 100...

KUALA LUMPUR - Universiti Teknologi Malaysia (UTM) disenaraikan sebagai antara 100 Universiti Terbaik...

SPR Perlu Ambil Kira...

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu mengambil kira cabaran dan kesukaran...

Lelaki Ini Umpama Wira...

Alahai, geleng kepala kami dibuatnya apabila melihat gambar yang viral di laman sosial...

Video: Salute! Walau Mualaf...

NAMA pelakon dari negara seberang Indonesia, Dian Sastrowardoyo sememangnya tidak asing lagi dalam industri...

Wan Rosdy Dilantik Menteri Besar Pahang

KUANTAN: Pemangku Raja Pahang, Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah berkenan melantik Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail sebagai Menteri Besar Pahang.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Majlis Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan Menteri Besar Pahang akan diadakan di Balairung Seri, Istana Abu Bakar, Pekan pada jam 11 pagi, esok.

Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang, Datuk Ahmad Khirrizal Ab. Rahman, berkata Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah telah berkenan menerima menghadap dan mendengar cadangan, usul serta hasrat pimpinan parti-parti politik yang terbabit susulan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang.

“Pemangku Raja Pahang selanjutnya telah memperkenankan pembentukan Kerajaan Negeri Pahang Darul Makmur daripada Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).


“Berdasarkan kuasa yang diperuntukkan kepada Raja Pemerintah sebagaimana yang dinyatakan dalam Bahagian II, Perkara 3.(1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Pahang, Pemangku Raja Pahang telah berkenan untuk melantik Datuk Seri Wan Rosdy sebagai Menteri Besar Pahang,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada PRU15, BN memperoleh 16 kerusi daripada 41 kerusi DUN Pahang dan PH memperoleh lapan kerusi, manakala Perikatan Nasional (PN) pula memperoleh 17 kerusi.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori