Sample Page Title

LENGGONG: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, mendedahkan beliau terpaksa bersegera membentuk kerajaan negeri bersama Pakatan Harapan (PH) selepas Perikatan Nasional (PN) cuba ‘mencuri’ empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN).

Ikuti Mynewshub: Telegram

Katanya, tindakan itu perlu kerana beliau tidak mahu senario sama seperti yang berlaku selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) berulang, di mana dua ADUN BN ketika itu iaitu Datuk Zainol Fadzi Paharudin dan Datuk Nolee Ashilin Mohamed Radzi ‘dicuri’ untuk membentuk kerajaan negeri.

“Perkara itu (cubaan curi ADUN BN) mengecewakan…saya dimaklumkan oleh seseorang yang saya percaya bahawa ada ejen PN menelefon dan menghantar mesej kepada ADUN BN supaya keluar parti dan menyertai mereka…(keadaan ini) sama seperti yang berlaku pada 2018.

“Itu bukan cara yang betul (kerana) itu tikam belakang. Saya kata ini tidak boleh berlaku, lalu segera membuat keputusan dan menghubungi pihak istana untuk bertanya sama ada terdapat ruang untuk saya mengadap Sultan (Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah) esok (20 November),” katanya.

Pengerusi BN Perak itu berkata demikian melalui ucapan khas beliau di hadapan ribuan penyokong BN di Dewan Kemas di sini, hari ini.

Mengulas lanjut Saarani berkata, beliau kemudian menerima ‘lampu hijau’ daripada istana pada 21 November dan mengadap Sultan Nazrin jam 12.30 tengah hari.

“Saya berjumpa semua ADUN BN dan beritahu saya sudah berjumpa Tuanku (Sultan Nazrin) mengenai hasrat untuk membentuk kerajaan negeri bersama PH dan mereka (ADUN BN) tidak membantah,” katanya.

Saarani kemudian mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak ke-15 di hadapan Sultan Nazrin di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar.


Pada PRU14, PN membentuk kerajaan negeri di Perak selepas Zainol Fadzi dan Nolee Ashilin berikrar menyokong gabungan itu membentuk kerajaan negeri selepas kemenangan tipis PN pada PRU14.

Pada PRU15, PH dan BN bersetuju bekerjasama membentuk kerajaan negeri selepas masing-masing memperoleh 24 dan sembilan kerusi, manakala PN memperoleh 26 kerusi.

Dalam pada itu, Saarani memohon maaf kerana membuat keputusan untuk bekerjasama dengan PH selepas PRU15 tanpa membincangkannya terlebih dahulu bersama semua bahagian dan ketua cawangan BN di Perak.

“Kita sudah kesuntukan masa. Saya percaya ini keputusan tepat untuk agama dan kaum.

“Saya amat kesal kerana tidak berunding dengan semua bahagian dan ketua cawangan parti.

“Jangan risau, saya berjanji….kita ada Menteri Besar, tiga EXCO dalam Barisan (BN) dan sekiranya DAP terus mendesak saya mengenai isu tanah, saya tidak ragu-ragu untuk menarik sokongan kita daripada kerajaan ini,” katanya.

BHonline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...