Sample Page Title

KUALA LUMPUR: Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun menjangkakan pemakluman mengenai Sidang Dewan Rakyat akan dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri, minggu depan.

Ikuti Mynewshub: Telegram

“Saya jangka minggu depan,” katanya ringkas ketika ditanya mengenai pengumuman Sidang Dewan Rakyat akan diadakan pada 19 Disember ini seperti dimaklumkan malam tadi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang media pertamanya selepas dilantik memaklumkan Sidang Dewan Rakyat akan diadakan pada 19 Disember ini bagi membentangkan antara lain usul percaya kepada Perdana Menteri.

Katanya, agenda lain ialah majlis mengangkat sumpah semua Ahli Parlimen dan pembentangan rang undang-undang (RUU) belanjawan mini bagi meluluskan emolumen berkaitan belanja mengurus kerajaan, khususnya gaji penjawat awam.

Usul percaya itu bakal membuktikan keabsahan sokongan majoriti Ahli Dewan Rakyat terhadap Perdana Menteri, sekali gus memperkukuh kestabilan Kerajaan Perpaduan, yang merangkumi Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Parti Warisan (WARISAN), Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan Bebas.

Pembentangan belanjawan mini untuk kelulusan emolumen itu penting bagi memastikan tiada kebimbangan dalam kalangan penjawat awam berhubung gaji, berikutan Bajet 2023 masih belum diluluskan.


Mengikut Perkara 55 Perlembagaan Persekutuan, hanya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sahaja boleh memanggil Parlimen untuk bersidang.

Penjalanan kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk memanggil Parlimen bersidang hendaklah dijalankan mengikut nasihat jemaah menteri atau nasihat seorang menteri yang bertindak di bawah kuasa am jemaah menteri.

Menurut peruntukan yang sama, mesyuarat Parlimen yang pertama hendaklah diadakan dalam masa 120 hari dari tarikh pembubaran Parlimen.

Kerajaan perlu dibentuk lebih awal dari tarikh persidangan Parlimen yang pertama kerana negara perlukan kerajaan bagi urusan pentadbiran negara.

BHonline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NAZA TTDI Sambut Ulangtahun Ke-50 Dengan Kempen Memberi Ganjaran Kepada Pembeli

Kuala Lumpur, Selasa, 31 Januari 2023 – NAZA TTDI Sdn Bhd (NAZA TTDI) menandakan...

Akaun Bank Dibekukan, BERSATU Beri Kerjasama Penuh Kepada SPRM

Kuala Lumpur : Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan memberi kerjasama dalam siasatan mengenai...

TMJ Harap Lebih Banyak Stadium Canggih Dibina

PETALING JAYA : Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengharapkan agar...

PH-BN Didakwa Peralat SPRM, Bunuh Kredibiliti BERSATU, PN

KUALA LUMPUR : BERSATU kesal dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) menjadikan...

74 Ahli Parlimen PN Adakan Permukiman Selama Dua Hari

SHAH ALAM - Seramai 74 ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional (PN) mengadakan permukiman selama...

Pasangan Iran Menari Tepi Jalan Dipenjara 10 Tahun

TEHERAN – Sepasang kekasih warga Iran yang berusia dalam lingkungan 20-an dijatuhi hukuman penjara...

Harga Petrol, Diesel Kekal

Kuala Lumpur : Harga runcit petrol RON97 dan RON95, serta diesel tidak berubah bagi...