Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

Siti Nurhaliza Mahu Dana...

KUALA LUMPUR - Penyanyi tersohor negara Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin berharap Bajet...

Eksport Produk Kayu Lebih...

KUALA LUMPUR – Eksport produk berasaskan kayu Malaysia dijangka melebihi RM25 bilion menjelang...

Lesen Operasi AirAsia Indonesia...

MENURUT Djoko Muratmodjo, pemangku Ketua Pengarah untuk navigasi udara, Kementerian Pengangkutan Indonesia, lesen operasi...

Lima Pelancong British Hilang...

JERANTUT: Lima pelancong warga Britain berusia antara 22 hingga 62 tahun yang dipercayai...

P Pinang Terbuka Bincang PRN Serentak

Georgetown : Kerajaan Pulau Pinang terbuka untuk berbincang dengan Kedah, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan dan Selangor sama ada Dewan Undangan Negeri (DUN) boleh dibubarkan serentak, bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan bersama.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata, mengikut perlembagaan, DUN Pulau Pinang akan tamat pada 2 Ogos 2023 dan PRN perlu diadakan dalam 60 hari selepas itu.

“Bagaimanapun, isu ini akan diserahkan kepada majlis pimpinan Pakatan Harapan (PH) sebab ia juga melibatkan dua negeri PH yang lain iaitu Selangor dan Negeri Sembilan, manakala negeri yang di bawah PAS mungkin ada pertimbangan mereka.

“Kita terbuka untuk rundingan jika semua negeri ini setuju, maka boleh diadakan pada tarikh yang sama. Tapi terpulang kepada PH dan PN (Perikatan Nasional) untuk tentukannya,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.


Tambahnya, tempoh tamat DUN Pulau Pinang mengikut perlembagaan adalah lima tahun bermula dari tarikh pertama DUN bersidang selepas PRU-14 pada 9 Mei 2018, maka DUN akan terbubar sendiri sebab sudah genap lima tahun.

Sebelum ini, Majlis Presiden PH mengambil keputusan untuk tidak membubarkan Dewan DUN Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan, manakala PAS turut tidak membubarkan DUN Kelantan, Terengganu, dan Kedah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

-Harian Metro

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori