Sample Page Title

KUALA LUMPUR : Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang tamat sebentar tadi, membuat ketetapan supaya Pilihan Raya Umum Ke-15 diadakan pada tahun ini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata susulan keputusan itu, Perdana Menteri akan mempersembahkan cadangan tarikh pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong selaras dengan Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

“Keputusan mesyuarat ini adalah berasaskan pendirian konsisten UMNO sejak dari awal untuk memulangkan mandat rakyat yang tertangguh akibat pandemik COVID-19, selepas runtuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerana persengketaan dalaman politik sesama mereka.

“Justeru, semua jentera parti pada setiap peringkat diarah memuktamadkan segala persiapan dibuat sebelum ini bagi memasuki fasa pembubaran hinggalah tarikh PRU-15,” katanya ketika membacakan kenyataan media sejurus selesai mesyuarat itu, di sini, hari ini.

Mesyuarat bermula jam 8.30 malam dan berlangsung hampir dua jam itu dipengerusikan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dengan dihadiri semua ahli MKT.

Ahmad berkata, UMNO percaya hanya dengan mengembalikan hak rakyat, membolehkan mandat sebenar diperoleh dan sebuah kerajaan stabil dapat dibentuk.

Katanya, ia penting bagi memulihkan negara, terutama dalam aspek ekonomi yang berkait rapat dengan soal kesejahteraan hidup rakyat, di samping beberapa usaha pembaharuan institusi ke arah mewujudkan tadbir urus lebih baik untuk Malaysia.

Dalam pada itu, beliau berkata, mesyuarat MKT menyambut baik keputusan Kabinet mengarahkan siasatan lanjut serta tindakan perundangan segera dilaksanakan oleh agensi penguat kuasa berkaitan berhubung dakwaan salah laku bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.


Katanya, mesyuarat juga menggesa supaya Laporan Pasukan Petugas Khas Siasatan Ke Atas Buku Tommy Thomas bertajuk ‘My Story: Justice In the Wilderness’, segera didedahkan kepada umum.

“Ini penting bagi memulihkan imej dan integriti institusi kehakiman serta kedaulatan undang-undang negara, seperti contoh dalam muka surat 342 buku itu yang berkemungkinan melanggar Seksyen 32 Akta Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2009.

“UMNO juga menjunjung titah Sultan Johor pada 15 Mei lalu, yang mahu laporan siasatan pasukan petugas khas dalam isu kedaulatan Batu Putih segera dibentang dan didedahkan kepada umum kerana ia membabitkan soal maruah serta kedaulatan negara,” katanya.

Dalam perkembangan berasingan, Ahli Parlimen Pontian itu memaklumkan, mesyuarat MKT menerima peletakan jawatan Tan Sri Dr Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO dan merakamkan ucapan terima kasih atas khidmatnya.

“Sebagai penggantinya, mesyuarat bersetuju untuk melantik Datuk Mohd Hafarizam Harun sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO yang baharu.

“Seterusnya, adalah dimaklumkan bahawa mesyuarat MKT memecat Datuk Zaharin Mohd Yasin daripada menjadi ahli UMNO, berkuat kuasa serta-merta, mengikut Fasal 10.6 dibaca bersama Fasal 5.9 kerana melanggar Etika Ahli UMNO bawah Fasal 20.9 Perlembagaan UMNO,” katanya.

Mengenai pertemuan antara Ahmad Zahid dengan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang pula, Ahmad sekadar berkata, mesyuarat MKT mengambil maklum mengenai perkara itu.

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Dutch Lady Henti Pengeluaran Serbuk Susu Tepung Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Dutch Lady Milk Industries Bhd (DLMI) hari ini mengumumkan pengoptimuman operasi pengeluaran...

Bekalan Telur Masih Kurang Di Johor Bahru

JOHOR BAHRU: Bekalan telur, khususnya gred A masih tidak mencukupi di beberapa kawasan di...

Empangan Hidroelektrik TNB Sedia Laksana Fungsi Elak Bencana Musim Tengkujuh

KUALA LUMPUR: Skim empangan hidrolektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) iaitu Skim Hidroelektrik Kenyir, Skim...

Ribut Petir, Hujan Lebat Di 10 Negeri Sehingga Jam 9 Malam Ini

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi (METMalaysia) sebentar tadi mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan...

Banjir Kilat Di Putrajaya

PUTRAJAYA: Hujan lebat hampir satu jam petang ini menyebabkan beberapa kawasan dan laluan di...

Audit Cukai Mendidik Pembayar Cukai

Audit siasatan merupakan salah satu elemen yang terkandung dalam operasi Lembaga Hasil Dalam Negeri...

Penceramah Bebas Punyai 3 Isteri Berdepan Hukuman Jel 190 Tahun

KLANG – Seorang penceramah bebas berdepan hukuman penjara 190 tahun selepas didakwa di Mahkamah...