Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

Kerajaan Rancang Haramkan Produk...

KUALA LUMPUR : Kerajaan merancang untuk mengharamkan produk tembakau terhadap generasi akan datang...

Naik PSC Bukan Selamatkan...

PUTRAJAYA – Kenaikan caj perkhidmatan penumpang (PSC) ke atas pelepasan antarabangsa di terminal...

Malindo Air Nafi Penyelia...

KUALA LUMPUR - Malindo Air menafikan laporan sebuah media bahawa pemeriksaan tanda kekal...

Denda Pegawai Kanan JPJ...

JOHOR BAHRU -  Tindakan mahkamah mengenakan denda  ke atas seorang pegawai kanan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kerana melanggar undang-undang jalan raya membuktikan ketelusan sistem...

Sekurang-Kurang 11 Pelajar Terkorban Serangan Di Myanmar – UNICEF

YANGON: Sekurang-kurang 11 pelajar terkorban dalam serangan udara dan tembakan di sebuah perkampungan negara ini pada Jumaat lalu, menurut Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

Ikuti Mynewshub: Telegram

Pihak junta dilaporkan mendakwa, serangan itu menyasarkan kumpulan pemberontak yang bersembunyi di kawasan berkenaan.

Myanmar terus dicengkam pergolakan sejak tentera merampas kuasa pada Februari tahun lalu, dengan kumpulan pemantau tempatan mendakwa hampir 2,300 orang awam maut dalam siri tindakan keras yang dilancarkan.

Pertempuran sengit antara kumpulan penentang rampasan kuasa dengan pasukan tentera yang tercetus di wilayah Sagaing, menyaksikan keseluruhan perkampungan berkenaan musnah termasuk dijilat api.

UNICEF dalam satu kenyataan, semalam, mengutuk insiden yang berlaku pada Jumaat lalu di Depeyin, Sagaing.

“Pada 16 September lalu, sekurang-kurang 11 kanak-kanak terkorban dalam serangan udara dan tembakan semberono di tempat orang awam,” katanya sambil menegaskan sekolah mesti kekal sebagai kawasan selamat serta tidak dijadikan sasaran.

Malah, agensi antarabangsa itu memaklumkan bahawa sekurang-kurang 15 kanak-kanak lagi dari sekolah sama dilaporkan masih hilang, sekali gus menggesa mangsa terbabit segera dibebaskan dengan selamat.


Rakaman video diperoleh daripada kumpulan masyarakat setempat, menunjukkan sebuah kelas dengan tompokan darah di atas lantai, bumbung yang rosak, dan seorang ibu meratapi mayat anak lelakinya.

Junta mengesahkan pihaknya mengerah tentera menaiki helikopter ke perkampungan itu selepas menerima maklumat bahawa pejuang daripada Tentera Kemerdekaan Kachin – sebuah kumpulan pemberontak etnik – serta kumpulan penentang rampasan kuasa tempatan, giat menggerakkan kelengkapan senjata di kawasan terbabit.

Tentera menuduh pejuang kumpulan pemberontak menggunakan orang awam sebagai perisai manusia, dan mendakwa pihaknya berjaya merampas bahan letupan serta periuk api dari perkampungan itu.

Pengarah Rantau Asia bawah organisasi kemanusiaan untuk kanak-kanak Save the Children, Hassan Noor, mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa, serta menegaskan serangan seharusnya tidak membabitkan kawasan sekolah dan keselamatan pelajar mesti dilindungi.

“Berapa banyak lagi insiden sebegini perlu berlaku sebelum tindakan akan diambil?” katanya sambil menggesa Majlis Keselamatan PBB dan ASEAN supaya bertindak segera.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori