Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

Korea Selatan, China Bakal...

SEOUL - Presiden Korea Selatan Moon Jae-in dan Presiden China Xi Jinping akan...

Abby Abadi Sah Bergelar...

DENGAN sekali lafaz, pelakon dan bekas anggota kumpulan pop Elite, Abby Abadi sah bergelar isteri...

Penerangan GST Tangani Pelbagai...

KUALA LUMPUR - Pelbagai aktiviti penerangan berterusan mengenai cukai barang dan perkhidmatan (GST)...

Wanita Telan 106 Kapsul...

NEW DELHI - Polis India terpaksa menggunakan julap selama beberapa hari untuk mengeluarkan...

Palestin Bidas UK ‘Melihat Semula’ Lokasi Kedutaan Israel

RAMALLAH: Palestin semalam menegaskan, sebarang langkah Britain untuk memindahkan kedutaannya di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis adalah ‘pelanggaran jelas terhadap undang-undang antarabangsa.’

Ikuti Mynewshub: Telegram

Perdana Menteri Britain, Liz Truss yang berada di New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA), terdahulu memberitahu rakan sejawatnya dari Israel, Yair Lapid, bahawa beliau sedang melihat semula lokasi Kedutaan Britain di Israel ketika ini, menurut Downing Street di London.

Selepas pertemuan mereka, Lapid menciap ucapan terima kasih Truss kerana mempertimbangkan langkah itu, namun ia mencetuskan respons tegas daripada Palestin.

“Adalah amat malang bahawa Perdana Menteri Liz Truss menggunakan penampilan pertamanya di UN untuk berpotensi melanggar undang-undang antarabangsa, dengan berjanji untuk ‘melihat semula’ lokasi Kedutaan Britain ke Israel.


“Sebarang pemindahan kedutaan itu jelas merupakan pelanggaran terhadap undang-undang antarabangsa dan tanggungjawab bersejarah United Kingdom (UK).

“Ia menjejaskan penyelesaian dua negara dan menambah lagi keadaan yang sedia tidak menentu di Baitulmaqdis, kawasan yang diduduki dan dalam kalangan komuniti di UK serta dunia. Janji sedemikian adalah tidak bermoral, haram dan tidak bertanggungjawab!” ciap Duta Palestin ke UK, Husam Zomlot, dalam bahasa Inggeris.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori