Sample Page Title

Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa kecederaan yang dialami oleh pekerja semasa dalam perjalanan ke tempat kerja pada hari cuti boleh dituntut sebagai kecederaan pekerjaan daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Ikuti Mynewshub: Telegram

Panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh hakim Lee Swee Seng semalam membenarkan rayuan bekas juruteknik kanan N Sathiaseelan untuk dibenarkan menuntut faedah hilang upaya sementara atas kecederaan yang dialami dalam kemalangan ketika dia menunggang motosikal dari Ipoh, Perak, ke rumah sewanya berhampiran tempat kerjanya di Kulim, Kedah, pada 16 Okt 2016.

Dalam satu kenyataan media, peguam perayu T Manoharan mengesahkan keputusan rayuan oleh panel hakim yang turut dianggotai hakim Vazeer Alam Mydin Meera dan Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Peguam itu menjelaskan bahawa Sathiaseelan mengalami kecederaan dan hilang upaya semasa dalam perjalanan pada hari cutinya untuk dapat menghadiri kerja di Infinion Technology Sdn Bhd pada Isnin 17 Okt 2016.

Manoharan berkata, perayu telah menyerahkan Borang 34 kepada Perkeso untuk menuntut Faedah Hilang Upaya Sementara akibat kemalangan itu, tetapi agensi kerajaan itu menolak tuntutannya atas alasan kemalangannya bukan kecederaan pekerjaan di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.

Peguam itu menjelaskan bahawa Sathiaseelan pada mulanya memfailkan rayuan kepada Jemaah Rayuan Keselamatan Sosial (JKRS) Perkeso, yang menolak rayuannya berdasarkan alasan bahawa kecederaan yang dialami dalam kemalangan itu bukanlah kecederaan pekerjaan di bawah Seksyen 24 Akta tersebut.

Manoharan berkata JKRS telah memberitahu Sathiaseelan bahawa perjalanan pada hari Ahad tidak berkaitan dengan pekerjaannya tetapi adalah atas sebab peribadinya.


Peguam itu berkata bahawa Sathiaseelan kemudian telah membawa tindakan undang-undang terhadap Perkeso, tetapi Mahkamah Tinggi Ipoh menolaknya atas alasan sama yang diambil oleh agensi kerajaan itu.

Manoharan berkata, Sathiaseelan kemudiannya pergi ke Mahkamah Rayuan, yang membenarkan rayuan atas alasan kecederaan yang dialami dalam kemalangan pada Ahad itu adalah kecederaan pekerjaan mengikut Seksyen 24.

“Ini adalah keputusan penting oleh Mahkamah Rayuan, dan kes ini adalah satu kejayaan untuk semua pekerja di Malaysia, di mana pada masa hadapan, Lembaga Perkeso tidak akan menolak sebarang tuntutan berdasarkan alasan bahawa mana-mana pekerja pergi pada hari Ahad untuk tujuan pekerjaannya pada hari berikutnya, tidak berkaitan dengan pekerjaannya atau atas sebab peribadi

“Adalah jelas diputuskan oleh Mahkamah Rayuan bahawa apa-apa kecederaan yang dialami dalam mana-mana kemalangan semasa seseorang pekerja dalam perjalanan dalam laluan antara tempat kediamannya dan tempat kerjanya, pada hari Ahad, semasa pekerja itu sedang bercuti, hendaklah dianggap sebagai kecederaan pekerjaan di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969,” kata Manoharan.

Peguam Mohd Suhaib Ibrahim mewakili Perkeso.

-Malaysia Kini

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...