Sample Page Title

PUTRAJAYA: Pelapor Khas Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak asasi manusia di Myanmar, Thomas Andrews telah melawat Malaysia selama enam hari sejak 17 Jun lalu.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Menurut kenyataan Kementerian Luar, Malaysia merupakan negara pertama di rantau Asia Tenggara menerima lawatan rasmi beliau yang dilantik oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

“Lawatan ini mencerminkan komitmen Malaysia dalam mencari penyelesaian yang aman dan berkekalan kepada situasi buruk di Myanmar sejak beberapa tahun kebelakangan,” katanya.

Ini ujar Wisma Putra, termasuk krisis kemanusiaan di wilayah Rakhine yang telah membawa kepada masalah pelarian berskala paling besar di ASEAN terutama kepada Malaysia sendiri.

Andrews ialah bekas Anggota Kongres Amerika Syarikat (AS) serta kini Felo Kanan Hak Asasi Manusia di Sekolah Undang-Undang Yale dan pensyarah Pusat Asia di Universiti Harvard.

Beliau juga merupakan konsultan kepada pemerintah Myanmar dalam buangan iaitu Kerajaan Perpaduan Kebangsaan serta badan bebas, Euro-Burma Network dan Win Without War.

Mengulas lanjut, Wisma Putra berkata, situasi di Myanmar adalah penting dalam menjamin aspek keselamatan dan kestabilan ASEAN sejak organisasi itu ditubuhkan pada 1967 lepas.

“Semasa di Malaysia, beliau membuat kunjungan hormat ke atas Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah di samping para pegawai dari pelbagai kementerian dan agensi,” jelasnya.


Ini termasuk sesi pertemuan di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) serta kelompok masyarakat sivil.

Tidak ketinggalan di Parlimen apabila beliau bertemu ahli-ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Hal Ehwal Antarabangsa, Wanita, Kanak-Kanak serta Pembangunan Sosial.

Andrews juga mengadakan perbincangan meja bulat yang dianjurkan oleh Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri sebuah agensi di bawah pihak Kementerian Luar di Kuala Lumpur.

Beliau turut berucap bersempena dengan Hari Pelarian Sedunia anjuran Kumpulan Pelbagai Parti Parlimen Malaysia, Wisma Putra dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia minggu ini.

“Lawatan julung kali ini juga bertujuan bagi memahami secara lebih dalam perspektif dan pendekatan Malaysia serta pihak ASEAN mengenai situasi di Myanmar,” tambah kenyataan itu.

Pelapor Khas PBB ini turut mengiktiraf peranan utama dimainkan oleh ASEAN serta memuji kepimpinan Saifuddin dan Malaysia dalam usaha untuk menamatkan kemelut di Myanmar.

Satu laporan lisan mengenai hasil lawatan tersebut ke Malaysia akan dibentangkan beliau pada Sesi Ke-50 Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva, Switzerland pada 29 Jun depan.

UtusanOnline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Buat Semakan Awal Sekatan LHDNM Elak Kesulitan Ke Luar Negara

Ramai rakyat Malaysia yang berkemampuan tentunya berasa teruja dapat kembali melancong ke luar negara...

HFMD: Kes Baharu Turun 35.9 Peratus

SUNGAI PETANI – Kes baharu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini...

Sri Lanka Terpaksa Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Jimatkan Petrol

COLOMBO: Krisis ekonomi di Sri Lanka semakin meruncing apabila pihak kerajaan mengambil keputusan menutup...

Zahid Tidak Puas Hati Sebab Tidak Dapat Jawatan PM

SHAH ALAM - Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul...

Filem Mat Kilau Atasi Jurassic World, Top Gun Maverick

Kuala Lumpur: GSC Cinemas mengumumkan filem Mat Kilau mencatat RM12.2 juta pada hari keempat...

Bangkai Kapal Perang AS Ditemui Selepas 80 Tahun Tenggelam

MANILA – Bangkai sebuah kapal Amerika Syarikat (AS) yang tenggelam pada kedalaman paling jauh...

14 Jemaah Haji Indonesia Meninggal Dunia

JAKARTA: Seramai 14 jemaah haji Indonesia dilaporkan meninggal dunia di Arab Saudi.Ikuti Mynewshub: Facebook,Twitter, TikTok, Telegram, InstagramJurucakap Panitia...