Sample Page Title

Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM) menyokong cadangan supaya cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang baru-baru ini dibayangkan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dilaksanakan semula.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Dalam satu kenyataan, FMM berkata, kajian yang dijalankannya mendapati 499 syarikat “menyokong kuat” GST berbanding cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang dilaksanakan semasa.

Malah, FMM mencadangkan kadar GST sebanyak empat peratus, dengan alasan bahawa kadar tersebut adalah kondusif. Kali pertama GST diperkenalkan pada 2015 pada kadar enam peratus.

“GST menyediakan struktur cukai yang lebih adil dan ia menghapuskan pelataran dan pengkompaunan cukai yang lazimya terkandung dalam rejim SST.

“Tambahan pula, harga eksport Malaysia akan menjadi lebih kompetitif di peringkat global kerana tiada GST akan dikenakan ke atas barangan dan perkhidmatan yang dieksport, manakala GST yang dikenakan semasa pengeluaran boleh ditampung di sepanjang rantaian bekalan.

“Selain itu, kerana asas sistem cukai yang meluas ini akan meningkatkan cukai tidak langsung, ia memberi kelonggaran kepada kerajaan untuk mengurangkan cukai langsung (cukai pendapatan peribadi dan cukai korporat) untuk menjadikan Malaysia destinasi perniagaan yang lebih menarik,” kata FMM.

Cukai korporat, kata FMM, perlu dikurangkan kepada 20 peratus, turun daripada 24 peratus, sebaik sahaja GST dilaksanakan.


Meskipun menukar semula kepada sistem GST tidak sukar, kerana ia pernah dilaksanakan sebelum ini, namun FMM berkata, kerajaan harus melibatkan pihak berkepentingan terlebih dahulu dan membenarkan tempoh peralihan selama enam bulan.

Cabaran utama, kata FMM, adalah untuk meminimumkan kelewatan dalam proses bayaran balik, terutamanya untuk pengeksport dan perniagaan dengan bekalan berkadar sifar.

“Tempoh bayaran balik yang panjang antara enam hingga lapan bulan (yang dialami sebelum ini) menyebabkan GST menjadi beban cukai terkumpul,” kata FMM.

FMM juga mencadangkan penarafan sifar ke atas semua barangan dan perkhidmatan penting sambil mengekalkan pendaftaran sistem GST sebelum ini hanya kepada syarikat yang urusniaganya melebihi RM500,000.

GST diperkenalkan oleh pentadbiran Najib Razak pada 2015. Ia amat tidak popular dan dimansuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Dr Mahathir Mohamad pada 2018.

-Malaysia Kini

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...