Sample Page Title

Ramai penganalisis pro-Pakatan Harapan (PH) berpandangan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak buat “homework” sebab itu tewas teruk dalam Debat Perdana kelmarin.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Bagi penulis Anwar bukan tidak membuat “homework”. Itu cuma alasan untuk mengurangkan impak buruk terhadap Anwar dan PH akibat kekalahan debat yang memalukan.

Sebaliknya Anwar memang tiada keupayaan untuk menyangkal segala fakta dan data dibentangkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak kerana Najib menyatakan kebenaran.

Hujah Anwar dalam isu Sapura Energy cumalah menuduh berlaku rasuah, kebobrokan maka audit forensik perlu dilakukan untuk mengesan dan menghukum mereka yang salah.

Najib secara jelas menyatakan beliau bersetuju tindakan diambil jika tuduhan itu benar walaupun masih berpendapat masalah dialami Sapura Energy disebabkan kejatuhan harga minyak dunia dalam tempoh 7 tahun.

Bagaimanapun perkara yang lebih penting bagi Najib adalah Sapura Energy mesti diselamatkan daripada muflis kerana ia telah dijadikan sebagai milik kerajaan semasa PH mentadbir negara.

Penekanan Najib adalah tentang pulangannya kepada ekonomi negara, manfaatnya kepada rakyat dan juga menyelamatkan pekerjaan lebih 10,000 rakyat dan lebih 3,000 vendor anak tempatan di Sapura Energy.


Anwar bagaimanapun dilihat kurang berminat untuk berbicara mengenai nasib lebih 10,000 pekerja dan lebih 3,000 vendor anak tempatan di Sapura Energy.

Beliau kelihatan lebih ghairah untuk mengambil kesempatan melakukan serangan peribadi terhadap Najib dalam isu Sapura Energy termasuk mengungkit tentang kes 1MDB.

Malah sehingga ke tahap Anwar mempergunakan nama ayahanda Najib, Tun Razak dalam hujahnya untuk membantah pandangan Najib, namun Najib kelihatan amat tenang berdepan provokasi itu.

Dengan demikian lebih 10,000 pekerja dan lebih 3,000 vendor anak tempatan di Sapura Energy perlu mula menginsafi antara pemimpin yang mengambil berat nasib mereka dan pemimpin yang lebih mengutamakan politik.

Lebih 10,000 pekerja dan lebih 3,000 vendor anak tempatan di Sapura Energy serta seluruh ahli keluarga mereka perlu bijak memilih dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 kelak.

-Mynewshub

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Lesen Untuk Penunggang P-Hailing Berbeza Daripada GDL

Lesen vokasional khas yang perlu diambil oleh penunggang perkhidmatan p-hailing tidak sama seperti lesen...

Lantikan S Gobi Krishnan Dibatalkan – Shahidan

KUALA LUMPUR : Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim membatalkan pelantikan S...

Puspakom Sedia Tambah Baik Pemeriksaan Kenderaan Berat

SHAH ALAM - Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) bersedia untuk memberikan kerjasama penuh terhadap...

Skandal LCS: Fail Dibuka, Laporan Siasatan Akan Diumum SPRM

SUBANG JAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beberapa fail telah...

Pemandu Lelaki Cedera Dipukul Selepas Langgar Pagar Rumah, Kereta

Kulai : Seorang pemandu pacuan empat roda cedera dipukul orang awam selepas dia bertindak...

Harga Petrol RON97 RM4.40, Turun 10 Sen

PUTRAJAYA : Harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 10 sen kepada paras RM4.40 seliter...

Hishammuddin Digesa Jelaskan Isu LCS Di Dewan Negara

Dua pemimpin Pakatan Harapan (PH) hari ini mendesak Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein memberi penjelasan...