Saturday, July 13, 2024

Creating liberating content

AirAsia Bina Ibu Pejabat...

KUALA LUMPUR - Projek pembinaan ibu pejabat baharu syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia...

PKPB Beri Tempias Unjuran...

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di dua negeri...

Kenyataan Abbott Lukakan Hati...

SHAH ALAM - Kenyataan bekas Perdana Menteri Australia, Tony Abbott yang mengaitkan kehilangan...

Maria Farida – ‘Artis...

SIAPA sangka pelakon Maria Farida pernah meninggalkan lokasi penggambaran gara-gara tidak tahan menunggu...

Bina Stadium RM70 Juta Semasa Rakyat Kedah Masih Susah

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor awal tahun ini dengan penuh bangga mengumumkan Kedah Darul Aman FC [KDA FC] akan memiliki stadium baharu.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Beliau ketika itu dengan penuh yakin menyatakan stadium baharu dengan anggaran kos RM70 juta itu mampu menjadikan KDA FC sekelas dengan Johor Darul Ta’zim (JDT)

Selain daripada stadium baharu, turut berada dalam perancangan seperti diumumkan Sanusi adalah pembinaan sebuah pusat latihan yang dianggarkan bernilai RM20 juta.

Tetapi kelmarin Sanusi menyatakan kerajaan Kedah tidak boleh berbelanja lebih daripada kemampuan untuk bola sepak kerana perlu mengimbangi keperluan membantu rakyat Kedah yang rata-rata masih miskin.

*Kedah bukan pasukan super kaya yang harus tunduk sahaja kepada gaya gaji elit yang diset oleh pihak lain yang berkemampuan membeli pemain terbaik pasukan lain.

“Negeri Kedah akhirnya berjaya mengimbangi keperluan membantu rakyat yang rata-rata masih miskin disamping membantu pasukan bola sepak”


Adakah ini bermaksud nilai RM90 juta tidaklah begitu besar dan wajar digunakan untuk membina stadium dan fasiliti bola sepak berbanding RM90 juta digunakan untuk membantu rakyat Kedah yang rata-rata masih miskin?

Tetapi bukankah Sanusi pada November tahun lalu membentangkan Belanjawan Kedah 2022 dengan jangkaan defisit 12.44 peratus atau RM90.22 juta.

Defisit belanjawan bermaksud kerajaan PAS Kedah berbelanja lebih daripada apa yang dikutip. Maknanya kutip cukai sedikit tetapi berbelanja banyak.

Adakah ini juga bermaksud nilai RM90 juta tidaklah begitu besar untuk menangani isu bekalan air yang masih berlarutan di Kedah dan wajar digunakan untuk membina stadium dan fasiliti bola sepak.

Apapun tahniah kepada Sanusi yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat kerana kontroversi-kontroversi dibangkitkannya terhadap kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) berjaya meningkatkan populariti politiknya.

-Mynewshub

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori