Sunday, April 21, 2024

Creating liberating content

Suami Isteri Dituduh Curi...

KANGAR – Mahkamah Sesyen Kangar hari ini mengeluarkan perintah reman empat hari terhadap...

BN Bakal Bangkit Walaupun...

KUALA LUMPUR - Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata...

7 Fakta Penting Pembunuhan...

PEMBUNUHAN jurutera asal Gaza, Palestin di Kuala Lumpur pada Sabtu, 21 April lalu...

Wanita Berang Cakar Kepala...

GARA-gara berang permintaanya mengadakan hubungan seks ditolak, seorang wanita bertukar menjadi histeria sehingga...

Tahanan Rohingya Lari Didalangi Individu Tertentu

ALOR SETAR: Persatuan Rohingya Malaysia Kedah mengesyaki tahanan etnik Rohingya yang melarikan diri secara beramai-ramai dari Depot Imigresen Sementara Relau, Bandar Baharu hari ini didalangi individu yang lama berada di depot tersebut.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Pengerusinya, Yusof Ali berkata, mustahil tindakan tersebut didalangi oleh mereka yang baru ditempatkan di depot itu memandangkan mereka masih belum arif mengenai lokasi berkenaan.

Pihaknya tidak menolak kemungkinan terdapat dalam kalangan individu etnik Rohingya tersebut berniat untuk melarikan diri tanpa melalui proses perundangan.

“Tidak dinafikan, dalam ramai-ramai tahanan itu mungkin ada sekelompok individu yang membuat perancangan untuk melarikan diri. Mungkin mereka ini mahu melarikan diri dari kes mahkamah atau tindakan undang-undang yang bakal dikenakan terhadap mereka. Golongan ini perlu dicari dan dihadapkan ke muka pengadilan kerana tindakan mereka ini turut ‘memerangkap’ golongan wanita serta kanak-kanak untuk melarikan diri hingga ada antara mereka meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Selain itu katanya, kejadian tersebut perlu diberi perhatian oleh pihak Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) serta pihak berkaitan bagi mencari jalan agar tidak terlalu ramai golongan etnik Rohingya menjadi tahanan pihak berkuasa.


Menurutnya, ketika ini dia menerima aduan menyatakan, mereka yang pernah memiliki kad UNHCR sebelum ini pun, hanya diberikan surat sementara apabila memperbaharui kad yang sudah tamat tempoh.

“Berbanding kad yang mudah dipastikan keasliannya, surat sementara itu terlalu mudah dipalsukan hingga menyebabkan pihak penguatkuasa sering terkeliru dan terpaksa ‘mengangkut’ kesemua individu yang berada dalam satu-satu kawasan sewaktu melakukan operasi. Tindakan itu sudah tentu mengakibatkan lebih ramai etnik Rohingya yang ditahan sekali gus menyebabkan depot tahanan menjadi sesak,” katanya.

Bagaimanapun menurutnya, pihak juga berpendapat tidak adil untuk menyalahkan kerajaan semata-mata dalam hal tersebut.

“Namun kami memohon agar kerajaan campur tangan dalam kejadian tersebut dan UNHCR diminta untuk mengadakan perbincangan bersama pihak kerajaan berhubung perkara tersebut,” katanya.

UtusanOnline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori