Tuesday, July 16, 2024

Creating liberating content

Ezany Nizariff Mahu Berubah,...

EZANY Nizariff sebelum ini pernah terlepas penerbangan ke Kuala Lumpur dari Kangar dan...

Empat Ditahan, Hampir 4KG...

KLUANG - Empat individu termasuk seorang wanita warga Vietnam dan seorang wanita tempatan...

Jangan Terpengaruh Hasutan Pembangkang...

BUKIT MERTAJAM - Pengundi dinasihati supaya jangan terpengaruh dengan hasutan pembangkang dalam kempen...

Saharul Ridzwan Sah Bergelar...

PELAKON Saharul Ridzwan sah bergelar suami kepada gadis pilihan hatinya, Qaabila Deena Emir...

Jadikan Bahasa Melayu Bahasa Kedua ASEAN

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin ASEAN untuk mencadangkan penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua ASEAN, dalam usaha memartabatkan bahasa ibunda itu di peringkat antarabangsa.

Ismail Sabri berkata, selain Malaysia, beberapa negara jiran seperti Indonesia, Brunei, Singapura, Selatan Thailand, Selatan Filipina serta di sebahagian Kemboja turut menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar.

“Jadi tiada sebab kita tidak boleh jadikan Bahasa Melayu sebagai salah satu bahasa rasmi ASEAN. Kita akan selaraskan perkara ini dan saya akan bincang dengan pemimpin negara ASEAN yang memang menggunakan Bahasa Melayu, supaya mereka bersetuju jadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua ASEAN.

“Selepas itu, kita akan bincang pula dengan pemimpin-pemimpin ASEAN lain yang juga mempunyai penduduk yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pertuturan di negara mereka,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.


Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Senator Datuk Seri Zurainah Musa yang ingin tahu adakah kerajaan akan bekerjasama dengan pemimpin negara ASEAN untuk menyelaraskan penggunaan Bahasa Melayu di peringkat ASEAN.

-Sinar Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori