Wednesday, July 24, 2024

Creating liberating content

Jamilah Terkilan Tidak Dapat...

LUNDU - Calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil (PRK) kerusi Dewan...

Lori Kebal: 24 Anggota...

KUALA LUMPUR – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak akan berkompromi dengan mana-mana kakitangannya...

Lelaki Warga Vietnam Ditahan...

KOTA TINGGI - Polis menahan seorang lelaki warga Vietnam yang disyaki terbabit dalam...

MB Pahang Salur Peruntukan...

KUANTAN - Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob hari ini menyalurkan sumbangan RM75,000...

WHO Lulus Ubat Arthritis Rawat Pesakit Kritikal COVID-19

GENEVA : Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) meluluskan peringkat prakelayakan rawatan arthritis tocilizumab untuk pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan jangkitan COVID-19 yang teruk dalam usaha meningkatkan akses kepada ubat berkenaan.

Antibodi monoklonal yang digunakan dalam ubat antiradang dihasilkan syarikat farmasi gergasi Switzerland, Roche dapat mengurangkan risiko kematian dan juga ketika kemasukan ke hospital bagi pesakit yang menghidap COVID-19 yang teruk.

Seperti Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU), WHO telah mengesyorkan penggunaannya untuk merawat pesakit COVID-19 yang kritikal di hospital.

Bagaimanapun ubat itu berdepan isu kekurangan bekalan dan sangat mahal dengan satu dos dilaporkan mencecah sehingga AS$600 (RM2,513) di negara berpendapatan rendah, kata WHO, sambil menambah bahawa prakelayakan itu akan membantu menjadikannya lebih mudah diakses.

Agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata ia menambah tiga komposisi antibodi monoklonal yang berbeza ke dalam senarai rawatan prakelayakan untuk penyakit pandemik itu, dalam usaha merangsang lebih banyak pengeluaran versi generik lebih murah.

“Penyenaraian itu seharusnya membuka jalan kepada lebih banyak syarikat tampil mendapatkan prakelayakan WHO, sekali gus meningkatkan bilangan produk terjamin kualiti dan mewujudkan persaingan yang membawa kepada harga yang berpotensi lebih rendah,” kata WHO dalam satu kenyataan.

“Prakelayakan produk ini juga akan memudahkan negara berpendapatan rendah dan sederhana mendapat kebenaran mereka sebagai rawatan COVID-19,” katanya.

WHO memberitahu AFP proses prakelayakannya bertujuan untuk memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk perubatan yang diperoleh ke negara membangun.

Prakelayakan memberikan jaminan kepada negara bahawa mereka membeli produk kesihatan yang berkualiti.

Sebelum tocilizumab, WHO membuat prakelayakan tiga komposisi berbeza untuk deksametason steroid untuk merawat COVID, serta remdesivir antivirus Gilead, walaupun prakelayakan itu digantung.


Tocilizumab sebelum ini dibenarkan kebanyakannya untuk rawatan arthritis di kira-kira 120 negara.

Bagaimanapun ketika pandemik, ubat itu menunjukkan ‘cytokine storm’ yang berbahaya – tindak balas sistem imun berlebihan terhadap coronavirus.

WHO menegaskan paten untuk tocilizumab telah tamat tempoh untuk kebanyakan kegunaan, sekali gus tidak berlaku halangan dari segi harta intelek.

WHO berkata ia sedang berbincang dengan Roche kaedah menurunkan harga dan meningkatkan akses di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Bagaimanapun agensi itu menegaskan kepada AFP bahawa walaupun prakelayakan pada Jumaat adalah khusus untuk produk Roche, banyak syarikat generik sudah pun mengeluarkan tocilizumab dengan beberapa daripadanya telah memohon untuk prakelayakan.

“Jika mereka didapati mematuhi piawaian WHO… mereka boleh memasuki pasaran antarabangsa.”

“Dari satu segi, prakelayakan juga secara tidak langsung mempromosikan pengeluaran tempatan yang berkualiti, dan akhirnya bekalan lebih besar dan harga lebih kompetitif.”

-Berita Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori