Sample Page Title

KUALA LUMPUR : Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) hari ini menyerahkan memorandum menuntut pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) RM10,000 secara sekali bayar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi Datuk Seri Najib Razak.

Penyerahan memorandum dilakukan di pekarangan pejabat Najib di Jalan Bukit Pantai, di sini, pagi tadi.

Pengerusi PPIM, Datuk Nadzim Johan, berkata tuntutan itu dibuat kerana masih ramai pencarum yang belum mendapat pekerjaan dan gaji yang stabil.

“Malah ada juga pencarum sudah mendapat pekerjaan tetapi kadar gaji ditawarkan dan diterima tidak seperti gaji sebelum pandemik COVID-19 sedangkan komitmen sedia ada berdasarkan pendapatan terdahulu.

“Ada juga pencarum yang mahu mengeluarkan simpanan KWSP kerana mahu melunaskan tunggakan hutang, pinjaman dan lain-lain,” katanya pada sidang media selepas penyerahan memorandum berkenaan.

Katanya, memorandum itu dihantar melalui Ahli Parlimen Pekan kerana bekas perdana menteri itu sering menggesa supaya pengeluaran dibenarkan.

“Setiap hari di Facebook Datuk Seri Najib, banyak komen-komen mengenai pengeluaran ‘one-off’ RM10,000.

“Pencarum juga berdepan kesan berganda akibat banjir di beberapa negeri pada hujung tahun lalu,” katanya.

Sebelum ini, kerajaan meluluskan pengeluaran khas KWSP menerusi i-Sinar pada Mac lalu, dengan had pengeluaran antara RM10,000 hingga RM60,000 bagi mengurangkan impak pandemik.


Kerajaan kemudian mengumumkan pengeluaran khas kedua menerusi i-Citra bermula Ogos lalu, dengan had pengeluaran RM5,000.

Sementara itu wakil pencarum, Azmi Mohd Tahir berkata, rayuan itu dibuat kerana ramai pencarum terkesan akibat penularan COVID-19 dan langkah kerajaan melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP) sejak 2020.

Katanya, sehingga kini lebih 50,000 pencarum menandatangani petisyen menuntut pengeluaran terakhir RM10,000 dari KWSP secara sekali bayar yang diusaha beliau menerusi dalam talian.

“Tuntutan ini bukan sahaja kerana banjir, ia kerana PKP yang berlanjutan sehingga dua tahun dan ramai pekerja hilang kerja, dapat separuh gaji, tidak dibayar gaji dan banyak industri tutup dan gulung tikar.

“Kami berjaya dapat lebih 50,000 tandatangan pencarum secara dalam talian yang mendesak kerajaan membenarkan pengeluaran terakhir RM10,000 KWSP,” katanya.

Beliau juga menegaskan desakan itu dibuat bukan kerana hasutan Najib, sebaliknya atas kehendak pencarum yang terkesan akibat COVID-19 dan pelaksanaan PKP.

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Buat Semakan Awal Sekatan LHDNM Elak Kesulitan Ke Luar Negara

Ramai rakyat Malaysia yang berkemampuan tentunya berasa teruja dapat kembali melancong ke luar negara...

HFMD: Kes Baharu Turun 35.9 Peratus

SUNGAI PETANI – Kes baharu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) di negeri ini...

Sri Lanka Terpaksa Tutup Sekolah, Kerja Dari Rumah Jimatkan Petrol

COLOMBO: Krisis ekonomi di Sri Lanka semakin meruncing apabila pihak kerajaan mengambil keputusan menutup...

Zahid Tidak Puas Hati Sebab Tidak Dapat Jawatan PM

SHAH ALAM - Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul...

Filem Mat Kilau Atasi Jurassic World, Top Gun Maverick

Kuala Lumpur: GSC Cinemas mengumumkan filem Mat Kilau mencatat RM12.2 juta pada hari keempat...

Bangkai Kapal Perang AS Ditemui Selepas 80 Tahun Tenggelam

MANILA – Bangkai sebuah kapal Amerika Syarikat (AS) yang tenggelam pada kedalaman paling jauh...

14 Jemaah Haji Indonesia Meninggal Dunia

JAKARTA: Seramai 14 jemaah haji Indonesia dilaporkan meninggal dunia di Arab Saudi.Ikuti Mynewshub: Facebook,Twitter, TikTok, Telegram, InstagramJurucakap Panitia...