Sample Page Title

KUALA LUMPUR – Pemvaksinan secara campuran atau heterologous terbukti lebih berkesan daripada pengambilan dos penggalak dari jenis vaksin yang sama dengan dos pertama dan kedua.

Menurut pakar perubatan kesihatan awam, Prof Datuk Dr Syed Mohamed Aljunid Syed Junid, dapatan beberapa penyelidikan mendapati, kombinasi vaksin berbeza meningkatkan tahap perlindungan seseorang kepada 68 hingga 79 peratus.

“Hasil daripada kajian yang dilaporkan dalam jurnal-jurnal antarabangsa seperti The Lancet dan sebagainya menunjukkan, kita mempunyai kadar keberkesanan yang begitu tinggi kalau kita gunakan jenis vaksin yang berbeza antara dos pertama dan kedua, dan dos penggalak.

“Ini dibuktikan, apabila kita menggunakan dos yang sama, dipanggil ‘homologous vaccination’, di mana dos pertama, kedua dan ketiganya sama, tahap keberkesanannya cuma sekitar 50 peratus,” katanya.

Sehubungan itu, jelas Dr Syed Mohamed Aljunid, dengan vaksinasi heterologous, kemungkinan untuk mendapat jangkitan dan kesan teruk disebabkan oleh varian Omicron, dapat dikurangkan.

Katanya, beliau difahamkan bahawa, fasa pemberian dos penggalak dalam program vaksinasi negara menerapkan kaedah heterologous, bagaimanapun segala maklumat perlu dimaklumkan dengan lebih jelas dan telus kepada rakyat.


“Apabila saya dapat dos penggalak, apa yang saya dapat adalah tarikh temu janji sahaja. Tidak diberitahu apakah jenis vaksin yang diterima.

“Tetapi di tempat vaksinasi, mereka memaklumkan bahawa oleh kerana saya telah menerima dos vaksin yang berbeza, maka dia akan berikan vaksin daripada jenis yang lain.

“Mungkin di lapangan ada berlaku kekurangan bekalan untuk jenis-jenis vaksin tertentu, namun ini harus kita lihat dengan lebih terperinci untuk diselesaikan.”

-Sinar Harian

 

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Kanak-Kanak Terjatuh Tingkat 11 Meninggal Dunia

Johor Bahru : Kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang terjatuh dari tingkat 11, Rumah...

Belut Gergasi Amerika Ditemukan Di Pantai Texas

AUSTIN : Seekor belut gergasi ditemukan terdampar di sebuah pantai di Rizab Mission-Aransas di...

Lantik Nurul Izzah Salah Dari Segi Moral – Hassan Karim

Bukan sahaja pembangkang, Hassan Abdul Karim turut tidak sedang dengan pelantikan Nurul Izzah Anwar...

Dasar Pendidikan Tinggi Dikaji Semula

PUTRAJAYA : Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) menubuhkan Jawatankuasa Menyemak dan Mengkaji Semula Dasar Pendidikan...

Pelantikan Nurul Izzah Undang Perdebatan Di Media Sosial

SHAH ALAM - Pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada...

DBKL Arah Henti Kerja Projek Menara SOHO, Susulan Gangguan LRT

PETALING JAYA – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan arahan memberhentikan kerja serta-merta...

Pengawal Keselamatan Direman, Bantu Siasatan Lelaki Dipukul Hingga Mati

Kota Bharu : Pengawal keselamatan direman tujuh hari bagi membantu siasatan berhubung kematian pemuda...