Thursday, June 20, 2024

Creating liberating content

MH370: Pasukan Pakar Bertolak...

KUALA LUMPUR - Empat pakar daripada Jabatan Penerbangan Awam, Malaysia Airlines dan Kementerian...

Jangan Spekulasi Kes Remaja...

MELAKA - Orang ramai khususnya pengguna media sosial dinasihatkan tidak membuat sebarang spekulasi...

TMJ Nafi Sabotaj Kedah,...

SELEPAS pelantikan Mario Gomez sebagai jurulatih Harimau Malaysia minggu lalu, nama Tan Cheng...

Virus Zika Sudahpun Wujud...

KUALA LUMPUR - Pengesahan kes kedua jangkitan Zika, di Kota Kinabalu, Sabah, menunjukkan...

COVID-19 Tidak Akan Berakhir Dalam Tempoh Terdekat – Michael Ryan

KUALA LUMPUR : Bagaimana masyarakat bertindak balas terhadap virus COVID-19 akan menentukan sejauh mana pandemik ini akan menjadi tragedi atau sebaliknya.

Pengarah Eksekutif Program Kecemasan Kesihatan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Michael Ryan menjelaskan virus COVID-19 bukanlah penyebab tragedi.

Ryan juga menjelaskan virus COVID-19 tidak akan berakhir tahun ini, sebaliknya ia akan menjadi sebahagian daripada ekosistem.

“Virus ini tidak akan berakhir tahun ini. Kita tidak akan dapat mengakhiri virus ini, virus ini atau pandemik virus ini akhirnya akan menjadi sebahagian dari ekosistem.

“Apa yang boleh kita akhiri adalah tahap kecemasan kesihatan awam. Isunya adalah kematian, kemasukan ke hospital, ia ada kaitan dengan kecelaruan sosial, ekonomi, sistem politik yang menyebabkan tragedi ini, bukan virus.

“Virus hanyalah kenderaan, tetapi bagaimana masyarakat terhadap virus akan menentukan,” katanya.


Beliau juga menjelaskan endemik tidak bermaksud segala-galanya akan berakhir kerana endemik malaria dan beberapa penyakit yang lain juga membunuh banyak nyawa.

“Kita bercakap tentang pandemik lawan endemik. Perkataan endemik itu, endemik malaria membunuh ratusan ribu manusia. Endemik tidak membawa maksud baik.

“Endemik maksudnya ia akan berada di sini selamanya. Apa yang perlu kita lakukan mengurangkan kematian dengan melakukan vaksinasi sebanyak-banyaknya,” katanya lagi.

Ryan berkata demikian menerusi forum secara maya bertajuk memenuhi cabaran ekuiti vaksin di Forum Ekonomi Dunia pada Selasa.

-Awani

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori