Friday, July 26, 2024

Creating liberating content

Pengurusan Kes SUV Terhumban...

BUKIT MERTAJAM - Mahkamah Majistret di sini hari ini menetapkan 28 Jun ini...

Kuih Gerai Di Siputeh...

IPOH - Kuih yang dijual di sebuah gerai di Siputeh, Batu Gajah sehingga...

Mayat 7 Warga Indonesia...

BUKIT MERTAJAM - Mayat tujuh rakyat Indonesia yang terbunuh dalam kemalangan dua bas...

Jangkitan COVID-19 Catat Paras...

PUTRAJAYA - Jangkitan COVID-19 terus meningkat dengan mencecah paras tertinggi baharu apabila sebanyak...

Dua Kapal Asing Ditahan, Bersauh Tanpa Kebenaran

KOTA TINGGI: Dua kapal asing yang bersauh tanpa kebenaran di perairan Johor Timur ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Johor, antara 12 tengah hari hingga 2 petang, semalam.

Pengarahnya, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, kedua-dua kapal tersebut telah ditahan di kedudukan 11.5 batu nautika timur laut Tanjung Siang dan 8.3 batu nautika timur Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.

“Kapal pertama yang ditahan merupakan kapal tangki berdaftar dari Panama yang dikendalikan lima kru warga Indonesia dan Myanmar berumur antara 20 hingga 38 tahun,

“Manakala kapal kedua merupakan kapal kargo yang berdaftar dari Cyprus kendalian 20 kru warga Filipina dan Ukraine berumur antara 21 hingga 49 tahun.

“Pemeriksaan lanjut mendapati kedua-dua nakhoda kapal gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh dari Pengarah Laut Malaysia.


“Kesemua kru mempunyai pengenalan diri yang sah dan telah ditahan mengikut Seksyen 491B(1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Sekiranya didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Awani-

  • Lagi berita berkaitan:
  • Kapal

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori