Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

SKMM: Youtube Sekat Video...

CYBERJAYA - SKMM telah meminta YouTube and Facebook untuk mengeluarkan video menghina azan oleh...

Bot, Kapal Layar Diletakkan...

JITRA - Polis Kedah akan bekerjasama dengan Jabatan Laut bagi membuat pemeriksaan rapi...

China Berjaya Klon Serigala...

BEIJING : Sebuah firma gen berpangkalan di Beijing baru-baru ini mengumumkan kejayaan sulung...

BR1M Tidak Tambah Kadar...

KUALA LUMPUR - Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tidak meningkatkan kadar defisit negara...

100kg Beras Percuma Antara Janji Calon BN Telok Mas

MELAKA: Calon Barisan Nasional (BN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Telok Mas, Datuk Abdul Razak Abdul Rahman menawarkan 10 janji kepada penduduk di kawasan itu sekiranya diberi mandat pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, 20 November ini.

Antaranya termasuk menjadikan kawasan DUN itu yang sememangnya terkenal dengan produk ikan bakar yang sering diserbu pelancong di sekitar Umbai dan Alai sebagai lubuk makanan berkenaan sekali gus meningkatkan ekonomi peniaga dan penduduk setempat.

Selain itu, antara janji yang turut mencuit perhatian ialah sumbangan 100 kilogram (kg) beras percuma kepada rakyat di DUN itu bagi setiap perkahwinan kali pertama.

“Saya berikrar untuk kekal setia bersama BN bagi memastikan kestabilan demi kemakmuran, memberi perhatian kepada peniaga-peniaga kecil tempatan dan membaik pulih serta menyelenggara fasiliti sukan di dalam kawasan DUN ini.

“Selain itu, saya mahu menjadikan DUN ini sebagai lubuk pelancongan makanan ikan bakar serta pemberian 100kg beras bagi setiap perkahwinan kali pertama,” katanya menerusi hantaran video di laman Facebook rasminya.

Selain itu, sektor pendidikan itu juga menjadi keutamaan Abdul Razak yang juga Ketua UMNO Bahagian Kota Melaka itu dan berjanji untuk memberikan tuisyen percuma serta bantuan ‘one-off’ kepada pelajar cemerlang.

“Saya berjanji akan menyediakan kemudahan ‘wifi’ di balai raya serta masjid bagi kegunaan masyarakat setempat dan memastikan balai raya dibuka bagi tujuan aktiviti kemasyarakatan


“Tuisyen percuma di sekolah bagi sekolah di kawasan DUN ini khusus untuk murid dan pelajar yang bakal menduduki peperiksaan awam serta bantuan ‘one-off’ juga akan diberikan kepada mereka yang cemerlang selain saya juga akan memberi perhatian kepada golongan petani dan nelayan,” katanya.

Mengikut rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), seramai 20,712 pengundi bakal menunaikan tanggungjawab mereka dengan 47.7 peratus lelaki manakala selebihnya wanita.

Berdasarkan pemerhatian Astro AWANI, isu kemahuan peniaga, sosio-ekonomi serta pelancongan antara elemen yang perlu diambil berat wakil rakyat di kawasan itu.

Abdul Razak bakal berdepan saingan empat penjuru menentang Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Melaka, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen; Setiausaha Parti Amanah Negara (Amanah) Melaka; Datuk Ashraf Mukhlis Minghad dan calon Bebas Muhammad Ariff Adly Mohamad.

Awani-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori