Tuesday, May 30, 2023

Creating liberating content

Mangsa Banjir Di Perak...

IPOH - Jumlah mangsa banjir di dua pusat pemindahan sementara (PPS) di Perak...

Bak Haiwan, Pasangan Kekasih...

SEPASANG kekasih tanpa segan silu melakukan hubungan seks dalam sebuah gerabak kereta api...

Lelaki Bawa Simen Dan...

China – Selepas berdepan dengan masalah untuk membawa 180kg simen dan anjingnya dengan...

2 Konstabel Polis, Buruh...

KUANTAN - Dua anggota polis dan seorang buruh bakal berdepan hukuman mati apabila...

Mufti Pulau Pinang Gesa Tukar Jenama Arak ‘Timah’

GEORGE TOWN – Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor menggesa kerajaan supaya mengarahkan sebuah syarikat pengeluar minuman beralkohol tempatan, untuk segera menukar jenama ‘Timah’ berserta gambar pada botol yang digunakan, demi memelihara suasana harmoni di antara pelbagai kaum di negara ini.

Beliau menerusi sebuah kenyataan berkata pihaknya amat kesal dengan sebuah iklan yang tular di media sosial beberapa hari lalu, yang menyatakan sejenis wiski buatan Malaysia diberi nama ‘Timah’ berserta paparan wajah seorang lelaki berjanggut dan memakai kopiah pada botol minuman tersebut.

“Seperti yang sedia maklum bahawa bagi masyarakat Melayu, ‘Timah’ adalah singkatan daripada Fatimah iaitu nama puteri Nabi Muhammad S.A.W yang amat dihormati oleh umat Islam sama ada Sunni atau Syiah.

“Justeru, menjenamakan arak dengan ‘Timah’ dianggap oleh umat Islam sebagai satu penghinaan yang tidak seharusnya berlaku,” katanya di sini, hari ini.

Beliau menambah, pengeluar wiski berkenaan perlu peka terhadap sensitiviti umat Islam berkaitan dengan isu tersebut, agar tidak menimbulkan ketegangan dalam masyarakat.

“Kita tidak membantah arak diminum oleh orang bukan Islam, tetapi kita memohon pihak kerajaan Malaysia supaya mengarahkan syarikat pengeluar minuman itu segera menukar jenamanya berserta gambar di botol kepada nama dan gambar yang tidak menimbulkan sensitiviti umat Islam ,demi memelihara suasana harmoni pelbagai kaum di negara ini.

“Kita juga berharap agar para pemimpin politik tanah air terutamanya yang beragama Islam akan turut menyatakan bantahan terhadap tindakan tidak sensitif oleh syarikat pengeluar minuman beralkohol tersebut,” katanya. – BERNAMA

Baca: Arak Cap Timah Provokatif Terhadap Islam – Yadim

FACEBOOK MYNEWSHUB 

Kategori

Leave a Reply