Wednesday, June 19, 2024

Creating liberating content

Polis Thai Rampas 651Kg...

BANGKOK – Seminggu selepas merampas 700 kilogram (kg) ‘Ice’ (Crystal Methaphetamine) di...

MU Bukan Kelab ‘Favourite’...

PENGURUS kelab sensasi Manchester United, Jose Mourinho berkata pasukannya bukan menjadi calon utama...

JPS Kelantan Jangka Tumpat...

KOTA BHARU - Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan menjangkakan jajahan Tumpat akan...

800 Hektar Kawasan Muda...

ALOR SETAR - Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) merekodkan seluas 800 hektar Kawasan...

Mahkamah Tinggi Tolak Permohonan Najib Tangguh Bicara 1MDB

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan perbicaraan berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sementara menunggu satu keputusan berkaitan tindakan undang-undang di Mahkamah Amerika Syarikat.

Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya sedang memohon bagi mendapatkan nama pegawai-pegawai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang didakwa menerima rasuah daripada Goldman Sachs Group Inc dan bekas pengarahnya Tim Leissner.

“Dalam prosiding di mahkamah AS, yang menyaksikan Leissner dan Goldman Sachs mengaku bersalah, Leissner berkata dan mengakui kenyataan bahawa beliau telah membayar rasuah kepada beberapa pegawai dalam 1MDB.

“Mereka mengaku perbuatan rasuah, dan sehubungan itu kami menfail permohonan penemuan, dan meminta supaya Leissner dan Goldman Sachs mendedahkan nama-nama mereka yang menerima rasuah,” katanya dan menambah bahawa permohonan yang dibuat selaras dengan United States Code (USC) itu difail pada 17 November lepas.

Muhammad Shafee berkata pendedahan nama-nama mereka, adalah relevan dengan kes pembelaan, bagi menunjukkan bahawa saks-saksi tidak mempunyai kredibiliti, malah mereka sebenarnya adalan instrumen bagi ahli perniagaan yang sedang diburu, Low Taek Jho atau Jho Low. – BERNAMA

Kategori